Blant talerne var NRL-formann Per Enersen, Sverre Larssen i Byggenæringens Landsforening (BNL), Ole Rontén (ORAS), Peder Backe (Backegruppen) og Steinar Aasland (NRF/Ahlsell). Overskriften er tatt fra åpningsforedraget til administrerende direktør i prognosesenteret, Bjørn Øye.


Nordmenn – et optimistisk folk
Adm. direktør i Prognosesenteret, Bjørn Øye, åpnet ballet etter innledning av NRLs formann, Per Enersen.

Bj%C3%B8rn+%C3%98ye+%2C+PrognoØye uttrykte optimisme på vegne av byggenæringen, på tross av den siste tidens fokus på ustabil økonomi og børsfall. – Vi er inne i årtusenets oppgangstid i Norge, og det er ingen grunn til å tro at det ikke gjelder for 2008 også, fastslo Øye.
På grunn av sentralisering vil behovet for bygging av leiligheter vedvare. Befolkningsvekst, både på grunn av innvandring og høye fødselstall, opprettholder behovet for videre utbygging.

Øye påpekte sammenhengen mellom en voksende økonomi og et voksende behov for både bolig-, fritids, - og yrkesbygg. Når vi ser på beregninger basert på nordmenns forventninger til egen fremtid, er denne svært positiv. – Vi ligger godt over EUs resultater når det gjelder optimisme blant innbyggere! Nordmenn har klokketro på landets fremtid, og dagens økonomiske usikkerhet på grunn av det som skjer på børsen, påvirker oss i liten grad. Det er likevel realistisk å tro at rørbransjen kan oppleve en liten nedgang i oppdragsmengden i 2008, men prognosene for 2009 er svært gode.


Teknisk entreprenør vs byggentreprenør

Ole Rontén, driftsdirektør i ORAS, holdt innlegg om teknisk entreprenørs forventninger til byggentreprenøren.
Ole+Ront%C3%A8n
Han etterlyste bedre planlegging, klarere kontrakter, forbedrede brakkeforhold og logistikkmessige løsninger. – Vi må bli bedre til å samarbeide!
BNLs formann, Peder Backe fra Backegruppen, sa seg enig i mange av Ronténs punkter. – Vi er avhengige av gode underentreprenører, og dermed avhengig av et godt samarbeid. Han trakk frem planlegging og logistikk som to nøkkelord i så måte. Det var tydelig enighet mellom partene at de ideelle løsningene er avklart, det er i forhold til gjennomføringen det skorter. – Vi må bli bedre til å si fra når noe ikke er som vi ønsker, sånn at vi kan stå sammen ovenfor vår felles største utfordring, nemlig bransjens omdømme, avsluttet Backe.

Én stemme
Sverre Larssen, BNL, gjorde rede for noen av BNLs videre satsninger, deriblant StartBANK og opprettelsen av et klageorgan som kan behandle tvister mellom BNLs medlemsbransjer. Han understreket at byggenæringen må tydeliggjøre sin verdiskapning slik at ikke politikerne tar oss for gitt.
– Det kan virke som om politikerne sitter på en berg-og-dal-bane, hvor vognen deres er på toppen, mens vår er nede i en dal. Larssen trakk frem barnehageutbyggingen som et slikt eksempel: - Regjeringen besluttet at det skulle bli full barnehagedekning, uten å faktisk undersøke om byggenæringen hadde kapasitet til å bygge disse barnehagene! BNL ønsker å fortsette arbeidet med å gjøre de ulike bransjene synligere og oppfordret NRL til å fortsette å bruke BNL aktivt i de sakene som trenger å løftes utover foreningsnivå. BNL kan fungere som en felles stemme for de ulike bransjene innad i næringen.

- Vi må redusere kostnadene og bli mer effektive
Steinar Aasland, styreformann i NRF og, gikk gjennom grossistens rolle i et historisk perspektiv, og var klar på at det må noen endringer til.

Steinar+Aasland– Vi må fokusere mer på logistikk og effektivitet, og ikke fullt så mye på service. Ola Hanevold, ORAS, sa seg enig: – Dere bør ta betalt for tjenester. Varer burde ha én pris, og leveranser en annen pris. Det bør ikke være en selvfølge at grossisten leverer flere ganger per dag. Aasland understreket også at de er samstemte med bransjen for øvrig når det kommer til omdømme og fokusering på tjeneste fremfor produkt.
– Vi er helt enige i at vi må styrke verdiskapingen av arbeid, fremfor materialer, slik kan vi bidra til å styrke bransjens omdømme. Aasland avsluttet med å bekrefte at de diskuterer devaluering av bruttopris, men understreket at han da uttalte seg på vegne av Ahlsell, ikke NRF.






- For NRLs del er vi godt fornøyde med denne konferansen. Dette er en gyllen anledning for oss til å treffe de store medlemsbedriftene og høre hva vi kan bidra i tiden fremover.
Det er en engasjert gjeng, så det blir noen spennende og konstruktive diskusjoner i løpet av to intense dager.


Peder+Backe
Peder Backe i Backegruppen