Bak det nye samfunnsfaglige senteret for energiforskning står åtte norske forskningsinstitusjoner. Disse er Universitetet i Oslo, NTNU, SINTEF, Institutt for energiteknikk (IFE), Norges Handelshøyskole (NHH), Samfunns- og næringslivsforskning AS (SNF), Høgskulen i Sogn og Fjordane og Vestlandsforsking.

Rektor Geir Ellingsrud beskrev i sin tale under lanseringen nylig at senteret er som et landslag i både spiss og bredde. Det er ifølge Ellingsrud helt klart at samfunnsforskningen kommer til å få en mye større rolle inn mot klimaforskningen i årene som kommer.

- En forskningsinnsats på miljøvennlig energi er ikke komplett om ikke samfunnsfaglige og humanistiske aspekter er tatt med, påpekte også rektor ved NTNU, Torbjørn Digernes. Han viste til at klimautslippene må ned med 80 - 90 prosent, noe som ikke vil være mulig dersom disse aspektene utelates.

– Vi må unngå å komme i en situasjon hvor vi må velge mellom miljø og fattigdom, poengterte Eva Dugstad fra Institutt for energiteknikk (IFE) og kalte dette et umulig valg.

Forskerne skal samarbeide virtuelt, og NTNU skal ha ansvaret for den praktiske administrasjonen. Senterleder Asgeir Tomasgard ved NTNU forteller at senteret i løpet av ett til to år skal bestå av rundt 60 forskere. I utgangspunktet skal samarbeidspartnerne bruke ca 15 millioner årlig, men målet er å øke den økonomiske rammen i samarbeid med industri og forskningsråd.

Senteret skal samarbeide tett med teknologene i de nye Forskningssentrene for miljøvennlig energi. Internasjonalt vil senteret samarbeide med forskere innenfor flere store EU-nettverk, med forskere fra de nordiske universitetene og fra Michigan Institute of Technology og Maryland University i USA.

De viktigste forskningsområdene blir innovasjon og kommersialisering av nye fornybare energiteknologier, offentlighetens forståelse og aksept for energiteknologier og regimer for bærekraftig energibruk, nasjonale og komparative studier av politikk og praksis i forhold til utvikling og implementering av fornybar energi, og marked og systemanalyse for en mer effektiv utvikling og implementering av nye energiteknologier.