Tomta er så god at når det først skal bygges, så må det gjøres ordentlig, sier utbygger Rolf Wilhelmsen til Finnmark Dagblad. Det er leilighetskomplekset Altafjord Panorama og sjøtomta i Tollevika i Alta han vil bygge passivhus på.

Ti selveierleiligheter i ulike størrelser skal ferdigstilles i det fire etasjers høye bygget, rett ved det nyeste prosjektet til Alta Boligbyggelag.

Energigjerrig med sjøutsikt
Altafjord Panorama bygges med passivhusstandard. Bak prosjektet står syv aksjonærer, deriblant Wilhelmsen og Kenneth Strifeldt. Sistnevnte skal også reise bygget gjennom sitt entreprenørfirma Tecto AS.

Leilighetene varierer i pris fra 2,8 til 5 millioner kroner, men selv om boligene er dyrere å bygge, mener utbygger de blir billigere å eie, de gir miljøbesparelser og har et sunnere inneklima.

Ikke bare har bygget lavt energibruk. Ifølge Strifeldt brukes det også vedlikeholdsfrie byggematerialer.
- Vi har aldri bygd noe liknende før, så det skal bli spennende komme i gang, sier en optimistisk utbygger til Finnmark Dagblad.

Bygget er tegnet av arkitekt Sanja Dragosavljevic, og skal stå ferdige til våren neste år. Alle får balkong, garasjeplass i kjelleren og tilgang på heis. Det gjør at bygget tilfredsstiller formelle krav om universell utforming og livsløpsstandard.

Husbanken og Enova er med
Totalt vil bygget koste rundt 30 millioner kroner. Den høye standarden har skapt interesse også hos Husbanken, som nå er inne med store deler av finansieringen i prosjektet. Det gir lavere finansieringskostnader.

Enova, som skal fremme miljøvennlig energibruk, har også bidratt i prosjektet.

Passivhus er tidligere prøvd ut i Tromsø, men aldri så langt nord som Finnmark.

Slike boliger er dyrere å bygge, men ifølge Paulsen går det ikke mange år før investeringene har betalt seg tilbake via lavere energiutgifter. Han viser til en gledelig trend hvor særlig de yngre etterspør denne typen boliger. 

Kilde: Lavenergiprogrammet