Det var ordfører Roar Jonstang som overrakte den miljøbevisste bedriften, Ventilasjonskompetanse AS, sertifikatet som bekrefter at de nå kan smykke seg med miljøfyrtårnmerket.

Var godt i gang
Ventilasjonskompetanse  driver både med service og vedlikehold av ventilasjonssystemer på næringsbygg, men satser også på varmepumper i private hus og bygninger. Bedriften ble etablert i 2007, og har siden da vært i sterk vekst.

– For oss var det naturlig å søke om dette ettertraktede miljømerket, siden vi hele tiden har hatt fokus på miljø- og energibesparende tiltak innen ventilasjon, kjøle- og varmeinstallasjoner, sier daglig leder Tor Agnar Carlstedt.
– Det er veldig viktig at energiforbruket for slike anlegg blir håndtert på en effektiv måte, og vi anbefale derfor kunder å investere i løsninger som gir redusert energiforbruk. Ja, faktisk var dette noe jeg var opptatt av lenge før jeg etablerte firmaet, legger han til.

– Stilles det strenge krav for å få tittelen Miljøfyrtårn?
– Ja, det er ganske mange krav som skal innfris, men som sagt, for oss var det egentlig ,ikke så vanskelig, for vi hadde allerede innført mange av de tiltakene som kreves, forteller ventilasjonseksperten.

– Hvor mye betyr det å ha et slikt sertifikat?
– For oss er det veldig viktig, og vi er stolte av det. Nå vil vi sette miljøfyrtårn-logoen på både biler, brevark og e-poster, og vi skal etter sigende være den fjerde bedriften som har klart kravene for dette her på øyene, sier Carlstedt.

Mye kan bli bedre
– Har du et eksempel på hvordan dere arbeider, for eksempel når det skal gjøres et miljøgrep i en idrettshall?
– Ja, da beregner vi først størrelsen og hvor mange det er plass til i hallen. Er det eksempelvis plass til 700 personer, er også ventilasjonssystemene beregnet til å betjene dette antallet. Men normalt er det langt færre som oppholder seg i hallen til enhver tid, kanskje ned mot femti mennesker, da bør man slett ikke kjøre et så stort anlegg for fullt. Og det er her vi kommer inn i bildet. Vi installerer løsningene som automatisk vil justere ventilasjonsluftmengden i forhold til behovet til enhver tid. Dette vil også bidra til å redusere driftskostnadene betraktelig.

– Vil dere få flere kunder nå, siden dere er et miljøfyrtårn?
– Ja, jeg håper det. Men vi har allerede mange gode og fornøyde kunder, samt at vi yter gode faglige råd og tips til mange av våre nabokommuner, som Tjøme, Tønsberg og Andebu, for å nevne noen. Det er de og vi veldig glade for, understreker Carlstedt.