Det var en påfallende ubekymret bedriftsleder vi traff i Asker da vi besøkte Bryn Ventilasjon AS. For, krise eller ikke krise, livet går videre og det med en betryggende bunnlinje, opplyser Tom Schøyen:

– Bygningsbransjen, og med den ventilasjonsentreprenørene, har bak seg noen forretningsmessig fantastiske år. Men nå er det en nedgang på 20 prosent, og vi venter
ytterligere 10-12 prosent nedgang i 2010. Prognosemakerne venter at det vil snu i 2011.

– Denne kraftige nedgangen skyldes ikke bare finanskrisen, men er også en naturlig justering ned fra et overopphetet marked, mener Schøyen. – Den nedgangen vi opplever nå er tung for mange, men det blir ikke som i 1987, da bransjen nesten ble halvert. De som driver ensidig med boligbygging får det hardest.

– Hvordan lever dere i disse krisetider, Tom Schøyen?
– Takk, bra. Første halvår ble veldig godt for oss, selv om totalomsetningen gikk litt ned. Vi står sterkt etter mange gode år, og nå utnytter vi ledig kapasitet til å øke medarbeidernes kompetanse.

– Hva venter dere av nærmeste fremtid?
– For oss merkes krisen mest på at det blir hardere press på prisene.

Bryn Ventilasjon AS har 100 medarbeidere og omsetter for 200 millioner kroner. Selskapet er etablert seks steder på Østlandet og har et datterselskap, Norsk Renluftteknikk AS, som arbeider på spesialområder som sykehus.

– Ventilasjonsbransjen består av to veldig store aktører, GK Norge AS og YIT, som begge omsetter for mellom én og to milliarder kroner, seks mellomstore bedrifter og mange små. Vi er en av de seks mellomstore og solgte i fjor for 205 millioner, opp fra 129,5 millioner i 2007. I fremtiden vil det være enda mer fordelaktig å være stor. Nye krav vil gjøre det vanskelig for de små å henge med i den tekniske utviklingen, mener Tom Schøyen.