– I fremtiden må ventilasjonsbransjen tilby byggherrene andre verdier enn bare lavest mulig pris. Lavest pris har vært bransjens begrep for det å tilby kunden verdi. Dagens anbudsregime fremmer bare lavest mulig pris og minimumsstandard med enkle løsninger. Jeg tror mange i ventilasjonsbransjen kan få problemer når de skal møte helt andre utfordringer, mener Tom Schøyen.

– Hvilke utfordringer blir det?
– De nye tekniske forskriftene gjør at kunnskap blir mye viktigere, og dermed må vi bli ingeniørbedrifter i større grad enn vi er i dag. Fremtidens to hovedkrav til ventilasjonsentreprenøren blir inneklimakvalitet og energieffektivitet.
– For å kunne henge med i denne utviklingen må bedriften ha en viss størrelse, fremhever Schøyen. – Det kreves stabsfunksjoner og programmer som gjør det mulig for bedriften å utvikle seg i en annen type marked enn dagens.. Viktige premisser på det markedet vil bli lagt av myndighetene i form av nye kravog forskrifter. De kan bli harde for mange når det gjelder energi og miljø.

– Er det noe på ditt område du mener byggebransjen bør skjerpe seg?
– Vi må stille mye strengere krav til rent bygg. Der er det skjedd noe, men ikke nok. Vi skal levere rene kanaler, men det er ikke alltid så enkelt, og det er ikke vårt fag som skaper støvet. Jeg tror det kunne være en god idé å ha renhold som egen entreprisekostnad.

– Hvilke markedstilpasninger gjør dere i dagens situasjon, Tom Schøyen?
– Vi har begrensede muligheter til å kompensere nedgangen i markedet. Vi er klimaentreprenører, vårt marked er alle typer næringsbygg, sykehus og andre offentlige bygg. Ved siden av vanlige ventilasjonsentrepriser har vi også funnet et interessant marked innen sykehussektoren. Vi arbeider med sykeisolater og sikkerhetsventilasjon på steder hvor det arbeides med farlige saker. Noen ganger leverer vi anleggene, andre ganger kontrollerer vi. Vi har service og ettersyn på Rikshospitalet, Ullevål sykehus og Ahus. Dette markedet krever spesialisert kunnskap og betjenes av vår datterbedrift Norsk Renluftteknikk AS.

– Hvordan er rekrutteringen til faget på ingeniørsiden?
– Vi får gode folk, blant annet fra KEM-linjen på Høgskolen i Oslo (HiO), men de som kommer rett fra skolen har for lite praksis. Vi legger vekt på å være en attraktiv arbeidsgiver og setter unge ingeniører inn i et system hvor de kan fungere på det praktiske plan.

Sier Tom Schøyen, daglig leder i Bryn Ventilasjon AS. Der benyttes ledig kapasitet til å styrke kompetansen på viktige områder som energibruk. Det blir et konkurransefortrinn når markedet igjen stiger mot de store høyder.