Fagdagen var et samarbeid mellom Armaturjonsson, Folkehelseinstituttet, og Sintef Byggforsk hvor alle hadde sine innlegg rundt temaene som stod på dagsorden.

Folkehelseinstituttet presenterte de viktigste elementene i Vannrapport 118 (Forebygging av legionellasmitte – en veiledning) med fokus på systemløsninger. Instituttet oppfordret rådgiverne til å dele sine praktiske erfaringer fra byggerbransjen.

SINTEF Byggforsk fremla deres forhold til legionellaproblematikken, og hva lover og regler faktisk sier om dette. Byggforsk orienterte også om erfaringer og hvilke fastsatte krav, i gjeldende lovverk, de har å forholde seg til i Sverige. På enkelte områder er de mer konkrete i sine anbefalinger enn hva vi er her til lands – noe som kanskje kan være verdt å ta med seg?

- Vi har systemer for drikkevannhygiene og legionellaforbygging. Dette er standard produkter i sortimentet som har vært tilgengelig i mange år, og det er svært positivt å registrere det økende fokuset på drikkevannhygiene i bransjen, fortalte Thorn Fredrik Hemsen, teknisk sjef Armaturjonsson.

Vannskadene fortsetter å øke
Forsamlingen hadde også noen tanker og åpne spørsmål rundt hva man bør tenke på i fremtidens bygg. SINTEF Byggforsk holdt så et innlegg rundt vannskadesikring i bygg. Hva gjøres i dag? Hva fungerer ikke og hvor blir feilene gjort.
- Vi har i dag mange bra systemer som skal eliminere faren for lekkasjer, men allikevel ser vi at skadeserstatningene stadig stiger, poengterte Lars-Erik Fiskum fra SINTEF Byggforsk.

Legionellakontroll
SINTEF Energi avsluttet rekken av  foredrag med en gjennomgang av et mulig forskning- og utviklingsprosjekt rundt legionellakontroll i tekniske anlegg med fokus på energibruk. Moderne lavtemperatursanlegg, med for eksempel varmepumpe som energikilde, opererer i temperatursjiktet der legionellabakterien har best vekstvilkår (20-50°C).  Hva kan gjøres i forhold til forebygging i større og mindre drikkevannsystemer?

- Innleggene førte til mange og gode diskusjoner, noe vi hadde håpet på i forkant. Ut i fra de meget positive tilbakemeldingene vi har fått, håper vi denne typen fagdag har kommet for å bli, fortalte Kenneth Riisa, produktsjef sanitær hos Armaturjonsson.

- Vi etterstreber å finne emner som er aktuelle i bransjen, og valget falt i år på drikkevannhygiene/legionella og vannskadesikring, da dette har vært et tema i bransjen i lengre tid. Alt i alt er vi meget fornøyd med dagen. Vi håper at vi med dette har skapt en lavterskelarena der man kan møtes for faglig påfyll, diskusjoner og en hyggelig prat mellom bransjekolleger. Vi takker for deltakelsen og gleder oss allerede til neste gang,  fremhevet produktsjefen til slutt.