Heldigvis hører det med til sjeldenhetene, men det er faktisk likevel et velkjent fenomen for de som jobber med og forsker på industrimineraler.
17-åringen opplevde at dusjdøren eksploderte i et hav av glassbiter. Hendelsen medførte at han måtte sy nitten sting i tommelen og tre i armen.

Skjer med herdet glass
- Det var et ganske stort smell og jeg skvatt, sier 17-åringen som fikk beskjed av Legevakta i Oslo om at de nylig hadde behandlet en annen etter samme type ulykke.

Dusjeveggen som eksploderte var fra Porsgrund og produsenten lover å erstatte dusjdøren og beklager hendelen. Salgsdirektør, Rolf Larsen sier videre dette:
- Slikt skjer dessverre fra tid til annen med produkter av herdet glass, men vi selger 60. 000-70.000 dusjkabinetter årlig og i det perspektivet skjer slike skader sjeldent.

De som forsker på industrimineraler og metaller ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i Trondheim, påpeker at det at herdet glass eksploderer er et kjent fenomen. Glass kan nemlig eksplodere spontant.

Spenning i glasset
En eksplosjon må ikke komme av et støt eller en ekstra stor belastning. Det har seg nemlig slik at små kuler av nikkelsulfid kan opptre i glasset som en kontaminering i selve produksjonsprosessen. Kulene er bittesmå og er vanskelig å oppdage. Når kulene endrer struktur, vil de utvide seg og glasset eksploderer. Glass herdes ved nedkjøling etter forming, og det er den nedkjølte utsiden som krymper raskere enn innsiden slik at det blir spenning i glasset.

Prisen og kvaliteten på glasset er ikke avgjørende, for det skjer hos alle produsenter av herdet glass, hevder ekspertene ved NGU. Følgelig må vi fra tid til annen forvente å få nye slike beklagelige skrekkhistorier en gang i blant.