Det har lenge vært en tommelfingerregel at varmt tappevann står for 20-30 prosent av energibruken i en bolig. Men det var før energieffektiviseringen begynte å herje over landet, og før dusj- nytelse / rekreasjon hjemme ble tatt hensyn til. I dag utgjør varmtvannsforbruket til personlig hygiene og velvære kanskje så mye som 50 prosent av husets energibruk og energikostnader til varmtvann øker i takt med bedre isoleringsstandard.

– Denne utviklingen gjør at vi må tenke nytt når det gjelder valg av varmepumpesystem, forteller Ing. Helge Folkestad, daglig leder av Ener-Produkt A.s i Bø i Telemark.
– Vanlige varmepumper leverer ikke så varmt vann som vi trenger til legionellasikkert varmt tappevann. Det betyr at vi investerer store beløp i feil system av VP-anlegg som bare kan dekke 30 – 40 prosent av boligens energibehov.

En effektiv varmepumpe har overhetet gass som kan utnyttes.
– Hvordan vil du løse dette problemet, Helge Folkestad?
– Skal du ha en varmepumpe som kan levere nok varmtvann bør du tenke utnyttelse av VP-gassen’s 90’C for å varme varmtvannet. Vår "hemmelighet" er at vi bruker en annen teknologi enn de fleste utenlandske produsenter. Vi varmer varmtvannet med hetgass direkte fra VP til VP-bereder (UHøytemp.) og VP-magasintank (lavtemp.) til vannbåren varme.

– Ener-ULV Varmepumpe har en direktevirkende energioverføring der overopphetet gass pumpes direkte inn gjennom en coil i varmtvannstanken, opplyser Folkestad videre. – Slik oppnås en legionellasikker beredertemperatur på 70 °C. Det finnes mange utenlandske løsninger som hever temperaturen til 70 °C med strøm én gang i uken/måneden, men dette regner vi som svært usikkert m.h.t. legionella. Elementet som varmer er ikke montert helt i bunn av tanken, slik at vannet i den øverste del av tanken er varmt nok, men lavere i tanken enn varmeelementet er temperaturen normalt bare 30 - 50 °C, noe som er en legionellabombe. Du bør når som helst kunne registrere vanntemperaturen fra VP-berederen.

Sparer to vannpumpe-system med luftutskiller / påfylling etc.
Helge Folkestad opplyser videre at noen varmepumpeprodusenter pumper vannet ut av berederen til en varmeveklser innebygget i varmepumpens utendørs. Dette gir stor fare for frost og mange bruker derfor Glycol – som betyr dårlig varmeoverføring og er lite miljøvennlig.
Ener VP ULV trenger ingen vannpumper som sirkulerer vann, der sparer vi 1 til 2 pumper som drar 100 watt 24 timer i døgnet og koster 1- 2000 kroner i året. Hetgassen på 90 ºC kommer som varme fra kompressoren og ledes direkte inn i rørspiral inne i VP- tanker.
– Denne varmepumpen er mer effektiv enn en jordvarmepumpe, samtidig som du sparer to vannpumper og får bedre temperatur på varmtvannet.


Helge Folkestad opplyser videre at de mest brukte VV-beredere/system er avlegs og bruker over 50 % mer energi enn moderne løsninger som Ener- VP-beredertank.
Gamle løsninger har 70 ºC vann i en stor tank som blandes med kaldt vann, og kaldt vann erstatter vannet som tappes ut av tanken som varmtvann.
Ener- Vp-system utnytter billig forvarmet vann på 30- 40 ºC som blandes med 70 ºC for å gi 55 ºC varmtvann til boligen. Vannet som tappes ut med 70 ºC vann erstattes med 30 ºC vann fra lavtemperatur vannbærende varmesystem. Ener- Ulv er gunstig gjennom året fordi den prioriterer å varme forbruksvann mens når dette er varmt avgis all energi til vannbåren varme. Det er også gunstig da det er billigere å øke temperaturen på vann fra 10-40 grader enn fra 40-70 grader.

Vi anbefaler å benytte temperert vann (billig å varme opp) som tilkoblingsvann til vaskemaskin, oppvask samt som ”kaldtvann” i dusj osv. Dette halverer vasketiden tiden og er mer skånsomt. Det er små omkostninger for å få det til.
Ener- VP-tanker er norskproduserte med høykvalitet stål og forventet levetid over 20 år.

Fremtidens Ener- Varmepumpe tilpasset for egen produksjon av solelektrisitet
Helge Folkestad har flere smarte løsninger på lur, her er bare et lite blikk inn i fremtiden:

Ca. 80 prosent av energien vi bruker i hjemmet går til varmtvann og oppvarming. Med varmepumpe fjerner du 70 % av de 80 %. Dermed er husets totale energibehov redusert med 50–60 %. Men i fremtiden vil vi oppnå mye mer. Fremtidens varmepumpe vil gi oss ”gratis” oppvarmet vann hva energi angår. Det skal skje ved at solceller leverer strøm til et batteri som driver varmepumpen. Dette er teknologier som blir bedre for hver dag. Vi ser frem til den dagen da husene er så energieffektive at solcellestrøm er mer enn det som trengs for å drive varmepumpesystemene.

Solpanel og batteri skal forrente seg ved at vi har et strømoverskudd i deler av året.
Vi ønsker da å selge strøm til elverket. Da selger vi det til strømleverandøren som vi kjøper fra. Ener- VP Ulv er så vidt vi vet det eneste som kan konverteres til en slik løsning pr. i dag og vi håper å da dette er avklart iløpet av noen år. Deler av året kan kanskje batteriet også drive lys/PC. etc. etter som det kommer mer utstyr for 12-24 V, og da må vi ha lavvoltkretser med LED-belysning, sier helge Folkestad til VVS-forum.

Helge Folkestad har vært en pionér mede energieffektive løsninger for boligventilasjon. Det skal vi komme tilbake til.