Begynn med å få kjennskap til hvilke anlegg man har, størrelsen og kompleksiteten, risikoen for legionellavekst og graden av aerosoldannelse, samt oversikt over hvem brukergruppen er og hvor mange som potensielt kan eksponeres for aerosoler påpekte Skiri innledningsvis.

Først når man har en slik forskriftspålagt risikovurdering på plass, kan man ta en vurdering av hvilke tekniske utbedringer som bør gjøres. I tillegg må man se på hvilke driftsrutiner som bør settes opp for de enkelte anlegg.
 
Veilederen fra Folkehelseinstituttet gir en innføring i en rekke tilgjengelige behandlingsmetoder for rengjøring og desinfeksjon.

Skiri sa videre at ingen tilgjengelige metoder på markedet kan garantere 100 % legionellafritt anlegg, og når det gjelder hvilken metode som er mest effektiv eller mest hensiktsmessig vil dette variere fra anlegg til anlegg. Det er derfor viktig å gjøre seg kjent med hvordan de ulike metodene virker. Viktige aspekter å være klar over er at noen metoder hovedsakelig er rengjørende (fjerner beleggdannelse), andre hovedsakelig desinfiserende (dreper bakterier m.m.), mens noen få metoder både er rengjørende og desinfiserende. Det er også viktig å være klar over at noen metoder kan benyttes til kontinuerlig behandling, mens andre egner seg best eller kan kun benyttes periodevis.

Til slutt må man skille mellom metoder som behandler hele anlegget og metoder som kun har til hensikt å stoppe bakterier fra å komme inn i anlegget, uten å behandle eksisterende anlegg nedstrøms. I vurderingen av ulike behandlingsmetoder er det viktig å være kritisk til dokumentasjonen som gis fra ulike produsenter. Man bør søke å få forevist referanser til vitenskapelig bevist dokumentasjon fra objektive forskningsmiljøer. Dette finnes for en rekke av de tilgjengelige metoder, men dessverre ikke for alle.

Uavhengig av hvilke behandlingsmetoder som velges, så må man sørge for å ha et godt system for kontroll, kvalitetssikring og dokumentasjon. Herunder skal man i henhold til Forskrift for miljørettet helsevern gjøre en årlig oppdatering av risikovurderingen.

Prosjektering av nybygg
Til slutt nevnte Hanne Skiri at det i forbindelse med Legionelladagen denne gangen var godt å se at representanter fra rådgivende ingeniører og eiendomsbransjen, fra henholdsvis Muliticonsult og Undervisningsbygg, viser at de også ved prosjektering av nybygg har fokus på å inkludere legionellaforebyggende tiltak. Ved å velge gode løsninger og tilrettelegge anleggene fra starten av, slipper man fordyrende ombygginger i etterkant, og man har god sikring fra anlegget settes i drift. Det er tross alt enklere å holde et anlegg rent fra starten av, enn å redusere risikoen i gamle anlegg.