Daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening stiller seg positiv til at det forskes mer på hvilken effekt luftvarmepumper har på inneklimaet.

– Brukerundersøkelser tyder så langt på at det blir en bedring av inneklimaet med varmepumpe, sier han i en kommentar til at overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet i flere aviser i dag er kritisk til at myndighetene bruker store beløp på energisparing i norske bygg og hjem, uten at det er gjort forskning på luftvarmepumpers virkning på folks helse.

Han viser til en svensk undersøkelse gjort i 14 000 leiligheter i Stockholm. Her kommer det frem at boliger som er varmet opp med varmepumper og elektrisk varme hadde klart flere luftveisplager enn dem som hadde vannbåren varme i huset.

Fagsjef for inneklima og uteluft i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Britt Ann K. Høiskar er enig i at man vet lite om varmepumpenes virkninger på helsen. Blant annet er det ikke nok kunnskap om hvor effektive de ulike filterteknologiene i pumpene er.

– Vi har fått henvendelser fra allergikere som har fått negative reaksjoner fordi de har kjørt varmepumpen på full effekt. Det bør unngås. Det er også viktig at man er påpasselig med vedlikeholdet, slik at det ikke samler seg uønskede stoffer på filtrene, sier Høiskar.