Når det blir veldig kaldt over tid vil oljen i kompressor bli så tykk at kompressoren ikke klarer å dra rundt. Da slår systemet seg av og du får feilmelding. Gassen i seg selv er også avhengig av temperatur i utelufta for å kunne koke og bringe varme inn i huset, skriver Greenfo.no.

Det mest brukte kuldemediet i norge er R-410A, som har et ekstremt lavt kokepunkt, ca. -52ºC, og dermed egner seg godt for bruk i kjølige omgivelser. R-410A er heller ikke skadelig for ozonlaget dersom den lekker ut.

Mange varmepumper aviser seg selv med jevne mellomrom. Det skal gå automatisk, men det lønner seg å sjekke hvordan utedelen faktisk har det av og til:

Fortsetter pumpen å kjøre for å gi 24°C inne når det er -25°C ute vil kompressoren gå på fullt turtall uten å klare å gi varmen som ønskes. Bilen ville heller ikke like det om du skulle kjøre Oslo-Trondheim på maks turtall...

Nå skal det også sies at under gitte klimaforhold vil noen varmepumper gi deg varme langt under -30°C hvis den er rett plassert og dimensjonert.

Når det er så kaldt som -25°C over tid er swt beste å skru ned varmepumpen til 16°C, ikke la den stå på over 20 grader. Det kan være nødvendig å ha tilleggsfyring. Dette gjør at pumpen din jobber lettere, men opprettholder varmen i systemet. Du må ikke starte opp pumpen din igjen før det har blitt mildere (varmere enn -10°C) over noen dager om den slås helt av.

Og for all del, pass på at pumpen står i "varmemodus" og ikke "Auto" når det brukes tilleggsvarme, fastslår Greenfo.no, som for øvrig har mye aktuelt om miljø.