- Når folk skaffer seg varmepumpe, så begynner mange å slappe av og tenker ”nå kan vi bruke litt mer siden vi får så billig energi”. Det er hovedårsaken til at strømsparingen totalt sett blir liten, opplyser Kirsten Gram-Hansen ved Aalborg Universitet. Gram-Hanssen er seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitutt og har vært prosjektleder for undersøkelsen som nå lanseres på www.forskning.no.

En del mennesker blir altså så begeistret for den billige energien som varmepumpene produserer, at man blir fristet til å bruke enda mer varme enn tidligere.

- Det er blitt særlig vanlig å varme opp flere rom i helårshuset og holde fritidsboligen varm året rundt, opplyser Gram-Hanssen.

I undersøkelsen har man sjekket 150 danske hus med varmepumpe. Det er brukt intervjuer og spørreskjemaer for å finne ut hva den ekstra energien er blitt benyttet til.

- Hvis vi skal spare energi, må vi se hva vi gjør til daglig. Hvis folk sluttet å endre livsstil når de fikk ny teknologi ville ikke dette problemet ha oppstått. Ny teknologi alene skaper ikke endringer i energiforbruket, påpeker forskeren.
Hele to tredjedeler av danskene svarer at de ”svært fornøyd” med varmepumpeinvesteringen. Begeistringen er blant annet knyttet til økt komfort.

Det er bare de såkalte luft til luft-varmepumpene som er undersøkt.