– Friganor har tradisjonelt hatt mest kontakt med kjølemontører, men med varmepumper er det naturlig ofr oss å søke oss inn på rørleggermarkedet. Vårt produkt i den sammenheng er Altherma luft-vann-varmepumper fra Daikin, som er Japans største varmepumpeprodusent.

– Mange rørleggere har allerede et godt grep om varmepumpeinstallasjoner, men de fleste pumpene krever kompetanse på tre forskjellige områder: kjøling, rør og elektro. Nå opplever vi at flere rørleggere ønsker å ha kjølekompetanse i eget hus. Det kan vi bistå med, i det vi både har kurs i Altherma-montasje og generelle kjølemontørkurs. Rørfaget er blitt veldig bredt. Vi leverer også varmepumper gjennom kjølebransjen, de må ha en rørlegger. Altherma er en todelt pumpe som krever kuldemontasje inn til innedelen.

– Jeg ble hentet til Friganor i 2007 i forbindelse med luft-vann-varmepumper til gulvvarme, som er spesielt gunstig for varmepumper. Kombinasjonen energieffektivitet og komfort vil bli det store på rørleggerens marked i fremtiden, fremhever Jon Halvorsen. – Vi merker en veldig økende interesse for vannbåren varme hos publikum, de vil ha komfort, og det forbinder de i høy grad med rørleggeren.
– Men også kjølemarkedet kommer til å øke enormt i de kommende årene, fortsetter Halvorsen. Det skyldes stadig økende komfortkrav, i USA, for eksempel, brukes det mer energi til kjøling enn til oppvarming. Og den varmepumpen som rørleggeren monterer til gulvvarmen, kan også gi kjøling om sommeren. Her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.

Daikin er Japans største produsent av varmepumper. De har et utviklingsanlegg i Belgia. Monteringsarbeidet er gjort så enkelt som mulig. Med kapasiteter fra 6 til 16 kW dekker Altherma alle vanlige eneboliger opptil 600 m2. Et elektrisk tilleggselement slår inn ved behov.

Friganor AS har 18 medarbeidere og omsatte i fjor for 120 millioner kroner. Det meste går til kjølebransjen, men nå vil Jon Halvorsen ha flere rørleggere på kundelisten.