Resultatet av dette er forbløffende: Vi bruker i dag 15 TWh mindre energi enn gamle prognoser spådde at vi ville bruke. For kontorbygg har det derimot vært en motsatt utvikling. Uansett offentlige krav, har kontorbyggene bare fortsatt å bruke mer og mer energi.

Det har vært en sterk samvariasjon mellom energiprisen og etterspørselen etter varmepumper, men nå ser vi at den sterke utviklingen i etterspørselen etter varmepumper fortsetter også når energiprisen går ned. Folk ser trenden og vet at energiprisen snart går opp igjen, så det er like godt å gjøre det nå. I dag har 500 000 boliger varmepumpe, og ni av ti kunder er fornøyd.

Det har vært vekst for alle pumpetyper. Luft-luft er desidert størst, men det er vekst også for andre typer. Noen av verdens største varmepumper står i Norge, bl.a. på Skøyen varmesentral, der to pumper på henholdsvis 18,5 og 9,5 MW leverer varme til fjernvarmenettet i Oslo. Disse pumpene ”går på” rå kloakk fra VEAS-tunnelen.

– Utfordringen for bransjen er kompetanse i alle ledd i prosjektet, fremhevet Baardsen. – Det er sjelden selve aggregatet det er noe feil med.

Varmepumpebransjens fremtid de nærmeste tiårene henger sammen med myndighetenes ønske om utfasing av oljefyring. Ønsket er at sluttbruker kun skal ha forurensningsfrie energibærere, og da sitter vi igjen med elektrisitet og fjernvarme. Hydrogen er foreløpig et lite aktuelt alternativ, og naturgass er ute.

Fra 2010 skal alle bygg over 500 kvadratmeter dekke minimum 60 prosent av sitt oppvarmingsbehov med fornybar energi. Dette gjelder for alle nybygg og bygg som gjennomgår omfattende renovering. Unntak gis bare der naturgitt forhold gjør det umulig å oppfylle kravet.

Gjennomsnittlig koster det 200 000 kroner å bytte ut oljefyr med varmepumpe. Mange oljefyrer er gamle og ineffektive. Hvis en oljefyr med 60 prosent virkningsgrad byttes til varmepumpe med effektfaktor 3, blir systemet 5 ganger mer effektivt. Hvis oljefyring fases ut, må 10 TWh olje erstattes av 3-4 TWh elektrisitet. Frem mot 2020 er det 100 000 oljefyringsanlegg i eneboliger som skal skiftes ut. Det krever en investering på 20 til 25 milliarder kroner. I tillegg skal det skiftes ut 200 000 parafinbrennere og 15 000 større varmepumpeanlegg. Dette må være lykketall for varmepumpebransjen.

Samtidig med mer energieffektiv oppvarming skjer det en energieffektivisering ved at elektriske apparater, som fjernsynsapparater, bruker mindre strøm, og det samme gjør nye lyskilder.

Et interessant aspekt ved utviklingen, er vi kan få et stort overskudd av elektrisk kraft i Skandinavia om få tiår.

For å nå de målene som er satt opp for år 2020, kreves det et taktskifte i antall varmepumper som installeres hvert år