– Geoenergianlegget i Kvartal 10 er et åpent system, det vil si at man pumper opp grunnvann for direkte utnyttelse, opplyser markedssjef Wilhelm Huus-Hansen i Geoenergi AS, selskapet som har prosjektert og bygget anlegget.
– Forutsetningen for et åpent system er at man har tilstrekkelig mengde grunnvann av egnet kvalitet. Anlegget i Kvartal 10 er dimensjonert til å pumpe opp 20 liter i sekundet. Det skjer ikke hele tiden, fordi dette er frekvensstyrt, sier Huus-Hansen. Et åpent system har normalt lavere investeringer enn et lukket system, og gir bedre energieffektivitet ved oppvarming og kjøling.

– Det grunnvannet vi pumper opp er brakkvann, fortsetter Huus-Hansen. – Derfor er det mye syrefast materiale og plast i komponentene som vi bruker i anlegget. I hvert hjørne av bygget er det boret brønner, til sammen fire stykker, med dybde fra 300 til 485 meter. I hver av brønnene er det på cirka 45 meters dyp en pumpe som pumper opp grunnvann.

– Vannet vi pumper opp, strømmer gjennom energisentralen, hvor det går over store varmevekslere som henter ut energi til varmepumpen og kjøleenergi til bygget. Samtidig tar vi vare på overskuddsenergien fra matvarebutikken.
Brønnene er definert som kalde på den ene siden og varme på den andre. Om vinteren pumper vi opp vann fra varme brønner. Når varmeenergien er tatt ut, infiltreres vannet i kalde brønner 100 til 200 meter lenger bort. Det kalde vannet bidrar til å senke temperaturen i grunnen.

– Hvis vi senker temperaturen med én grad hjelper det oss veldig om sommeren, da vi snur vannstrømmen og henter opp vann fra de kalde brønnene for å kjøle bygget. Hvis da temperaturen er 9 grader i stedet for 10 grader, har vi vesentlig mer effekt å kjøle bygget med, sier Huus-Hansen.
Prosjektet i Drammen kom i gang fordi det forelå et stort kjølebehov. Geoenergi AS ble forespurt om å lage en løsning med kjøling hentet fra grunnen.

– Da vi fikk denne forespørselen om å løse kjølebehovet, sa vi at vi måtte ha balanse i det, ved å ta ut varmeenergi, forteller Huus-Hansen. – Ellers ville det over tid bli en dårligere løsning, i og med at temperaturen i grunnen gradvis vil bli høyere. Dermed ville vi fått mindre effekt av kjølingen. Derfor ble vi enige om å bruke varmepumpen til også å tilføre varme.
– I naturen er det alltid balanse, hvis vi endrer den blir det en endring av temperaturen i grunnen. Derfor bruker vi mye tid på forundersøkelser, dimensjonering og testing.

Geoenergi AS står for produksjonen av varme og kjøling i Kvartal 10 og har også levert styringssystemet:
– Anleggets sentrale driftskontroll ligger på en webserver, slik at vi kan følge med når som helst fra hvor som helst. Ellers krever det lite vedlikehold. Det holder at driftspersonalet går rundt og sjekker anlegget en gang om dagen, sier Wilhelm Huus-Hansen.