– Men vi klarte det i 2007, forteller daglig leder Kjell E. Jensen. I 2006 omsatte vi for 11,7 mill, i 2007 var det blitt til vel 23 mill. Samtidig økte vi fra åtte ti tolv ansatte, hvorav to nye selgere som begynnte hos oss 1. Januar i år.

– Hvordan har dette vært mulig, Kjell Jensen?
– Den store omsetningsøkningen begynte med en diger katalog vi ga ut i mars 2006. Den representerte en enorm investering for et forholdsvis lite firma som Variant VVS, men den ga uttelling.
– Vi selger en lang rekke produkter som vi setter sammen til Variant-systemet. Katalogen gjorde det enklere for våre gamle kunder å få oversikt. Våre kunder på gulvvarme og varmepumper så at vi hadde mange flere produkter enn de visste om, så halvparten av omsetningsøkningen kom fra gamle kunder. De kjøper flere produkter innen vannbåren varmedistribusjon, samt varmepumper. Det er det eneste vi driver med. Før var det bare gulvvarme og varmepumper, men med katalogen har vi fått opp et godt salg også av de andre produktene innen vannbåren varmedistribusjon.

Leverer det som er best for kunden
– Vår styrke er først og fremst kompetanse, fremhever Kjell E, Jensen. – De fleste av våre konkurrenter selger enten gulvvarme eller radiatorvarme. Vi står fritt til å levere det som er best for kunden i forhold til drift og økonomi, vi er ikke avhengig av å selge et gitt system. En av forskjellene på Variant og merkevareleverandørene er at vi ikke produserer noe som helst. Vi kjøper fra forskjellige produsenter og står fritt til å velge det vi mener er riktig kvalitet. På rør og rørsystemer har vi stort sett de samme leverandører som for 20 år siden, i praksis selger vi et system, System Variant VVS. Det innebærer at rørleggeren har én leverandør å forholde seg til for hele systemet.

Ikke stor økning i vannbåren gulvvarme
De siste årene har det vært stor oppmerksomhet rundt vannbåren varme. Etter at radiatorene praktisk talt forsvant fra markedet i 1970- og 1980-årene, er vannbåren varme tilbake for fullt, nå både som gulvvarme og radiatorvarme. Dette er en utvikling som myndighetene oppmuntrer til fordi det muliggjør fleksibilitet når det gjelder valg av energibærer.
– Gulvvarme har stort sett vært til eneboliger og litt til hytter. Men boomen i boligbyggingen har mest dreid seg om leiligheter, og der er det radiatorer og panelovner som dominerer. Fra 2000 til 2006 var det en halvering av igangsatte eneboliger – men en dobling av igangsatte leiligheter. Derfor er det urealistisk å vente at gulvvarmemarkedet blir veldig stort.
Sier Kjell Erling Jensen, daglig leder av Variant VVS Norge AS. Til våren kommer han med ny katalog – enda større enn den forrige.