- Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å komme med noen eksakte tall for hvordan sysselsettingssituasjonen blir for vårt vedkommende. Det vi vet er at tiltakspakka som kom mandag vil hjelpe til må holde hjulene i gang, sier administrerende direktør, Tor Backe i NRL til vvs-forum.no.

Tilbakemeldingene NRL har fått fra sine bedrifter landet rundt, viser at vvs-bransjen ikke har fått den helt store smellen. Det kan ha flere årsaker. Sammenlignet med et normalår ser det altså slett ikke så verst ut.
- Det er de som er leid inn, blant annet utenlandsk arbeidskraft, er de som rammes først. De fast ansatte beholder bedriftene så lenge som mulig. Våre kontakter med søsterorganisasjonene ute i Europa melder også om stort sett samme situasjon som hos oss, forteller Backe.

NRL er medlem av Byggenæringens Landsforbund (BNL) og støtter seg følgelig til synspunktene som administrerende direktør, Ketil Lund har framlagt. Lund mener at krisepakka redder 20 000 arbeidsplasser og at det er håp om at sysselsettingsnedgangen stopper på ca. 40- 45 000 personer. Uten tiltakspakke vil nedgangen ha blitt ca. 65 000 personer. Hvor stor andel av dette som gjelder vvs-bransjen og tekniske fag er det altså vrient å si noe eksakt om.

- Gjennomgående er vi tilfreds med pakka fra regjeringen. Det at vi blant annet har fått endrede avskrivningsregler i statsbudsjettet for 2009, fra to til ti prosent, bidrar også til å stabilisere markedet. Ekstra tilskuddet på 1,2 milliarder til Enova er også meget positivt, mener Tor Backe, som legger til at det fortsatt vil bli jobbet med nye og enda mer målrettede tiltak framover.

Av regjeringens krisepakke på 20 milliarder kroner regnes det med at 13- 14 milliarder kroner er direkte relatert til byggebransjen.