Men produktet har norske røtter, forteller Jan Moe i Sporhund Consult som forhandler Uridans urinaler i Norge:
– Ideen bak produktet var opprinnelig å bruke et vannfritt urinal sammen med forbrenningstoalett til hytter. Utgangspunktet for dette var et ønske om å levere bedre sanitærløsninger til hyttemarkedet.

– Sporhund Consult samarbeider med Ecotech som produserer det elektriske forbrenningstoalettet Cinderella, opplyser Moe videre. – Dette kan brukes der det ikke er vann og avløp, og i kombinasjon med vannfrie urinaler gir det en bærekraftig sanitærløsning. Nå er dette også tilgjengelig for kvinner.

Vannfrie urinaler  har allerede vært brukt en tid og erfaringene er gode. Nå spørs det om Moe makter å få kvinner til å bruke det. Men nettopp det at kvinner og barn kan benytte et produkt som ikke bruker vann, ble fremhevet av juryen.

– Alternativet til vannfrie urinal er fem liter forurenset vann. Det er en unødvendig miljøkostnad, mener Moe. – Det er dessuten et viktig produkt for land som sliter med usikker vannforsyning. Det er tilfellet i Australia som er Uridans største marked for vannfrie urinaler.