– Vannbåren varme er fremtidens varmeløsning, simpelthen fordi det er den eneste løsningen som gjør det praktisk mulig å oppfylle de stadig strengere kravene i tekniske forskrift, sier Svein Marienborg til VVS-forum. Hans firma, Inva Engineering AS, er at av mange i bransjen som har gode tider, ikke minst på grunn av myndighetenes drahjelp gjennom teknisk forskrift. Myndighetenes politikk nærmest tvinger gjennom vannbåren varme i nybygg. Vannbåren varme tas frem som en fordel i forbindelse med boligsalg.

– Men her møter vi et paradoks, fortsetter Marienborg. Myndighetenes iver etter å bli kvitt utslipp fra oljebrennere kan føre galt av sted. Det virker noen ganger som det er viktigere å kunne stå frem på internasjonale konferanser og skryte av redusert CO2-utslipp, enn å føre en fornuftig energipolitikk. I dag brukes det mange penger på å demontere oljekjeler – som man trenger til spisslast fordi det er for lite elektrisk kraft.

– I Norsk Varmetekniske Forening møter vi motstand i markedet i forbindelse med oljefyring, men ønsket å redusere oljebruken må ses i forhold til forsyningssituasjonen i Norge. Hvis vi velger en oljefri dag, vil strømforbruket gå til himmels. Vi har 120 000 oljekjeler – så prøv en oljefri dag i februar! Paradokset ligger i at hvis vi erstatter alle oljefyrene med varmepumper, vil strømnettet bryte sammen. De aller fleste oljefyrer bør derfor beholdes for å kunne dekke spisslast.

– Varmepumper er fine saker, men det er feil å gi støtte til luft-vann varmepumper. Det bør bare gis støtte til energibrønner, som lever selv etter at boligen er revet. Staten skal ikke gi hjelp til dårlige løsninger som kanskje barer varer i 15 år.

– Det er ikke bare forskriftene som arbeider for oss, også utviklingen av forenklede systemer kommer til å bety mye for bransjen. Da får du varmeanlegg ferdig levert og montert for ca 500 kroner per kvadratmeter. Dette r svært konkurransedyktig i forhold til elektrisk oppvarming, som er mye dyrere enn folk tror. Det har dessuten store samfunnskonsekvenser at vi bruker. De aller fleste elanlegg er overdimensjonert fordi det er så ”billig”, mens VVS-bransjen derimot dimensjonerer riktig. Hvor alvorlig ville strømmangelen i Bergen vært hvis alle elektriske anlegg var dimensjonert etter faktisk behov.

– Et annet forhold ved vannbåren varme som det bør arbeides mer med, er utnyttelsen av fjernvarmeverkene. For å få utnyttet kapasiteten i sommerhalvåret bedre bør det komme påbud om at vaskemaskinen skal ta varmt tappevann, og dessuten tørketrommel oppvarmet av vannbåren varme. Da får vi en høyere utnyttelsesgrad av fjernvarmeverket, elinstallasjonene blir mindre og strømforbruket går ned.

– Svein Marienborg startet Inva Engineering for 25 år siden. For at par år siden solgte han det til to av sine medarbeidere for å søke nye utfordringer. Dem finner han når han snart blir daglig leder av Ivar Lærum AS, ”Norges største leverandør av fyringstekniske tjenester”. – Jeg forlater firmaet jeg bygget opp mens det går veldig bra.