Skrevet av Dag Thomsen, Klimasystem AS

Dag Thomsen,Klimasystem AS


Valget av vannbåren varme er enkelt da ingen andre systemer har så stor fleksibilitet i forhold til energikilder og er ofte en gitt forutsetning som vi bare må forholde oss til. Når man nevner takvarme er det ofte en del spørsmål som stilles … stråling? – blir det varmt i hode, kaldt under bordet, men varmen stiger jo - da blir det vel varmt ved taket?

For det første: alle flater i et rom avgir og eller mottar strålevarme dersom det finnes andre flater i rommet med en annen temperatur. Hvor mye effekt som avgis eller mottas er avhengig av flatens størrelse, overflatens egenskap(emisjonstall) og temperaturforskjellen mellom flatene. Strålevarme eller strålingstap er ikke noe vi kan velge bort eller la være å forholde oss til – det vil uansett være en del av vår hverdag mer eller mindre bevist. La oss være bevist og bruke de gode egenskapene for å oppnå energieffektive og behagelige bygg å være i…

Varmen stiger ikke.
Det er varm luft som er lettere enn kald luft, men varmen i seg selv stiger ikke – alt liv er basert på at solen sender sine livgivende varmestråler til jorden. Måten vi tilfører varme på er avgjørende for rommets komfort og vi bør ta systemvalget når vi kjenner forutsetningene – ikke alltid gjøre som sist… Erfaring er selvsagt viktig og vi må ikke glemme det som er gjort tidligere, men vi vil gjøre det best mulig… Vi går ikke baklengs inn i fremtiden – vi ser fremover..

Takvarme

Diagram

Takvarme er et enkelt system å regulere -kort responstid. Når anlegget settes på vil temperaturen i løpet av noen korte minutter føles varmere.  Dette før lufttemperaturen rekker å endre seg. Normalt kan lufttemperaturen i rommet være lavere ved bruk av takvarme enn andre systemer(økonomi). Det kreves heller ikke noen bygningsmessige tilpasninger/hensyn som for eksempel gulvvarme. Varmepanelene henger i taket og kan ved endringer i rommet flyttes eller fjernes etter behov. Ingen hensyn å ta ved møblering av rommet eller ved valg av ventilasjons løsning. Takvarme kan benyttes i rom med takhøyde fra 2,4 m – vanntemperatur og størrelse på panelene må tilpasses monterings høyde. Ballanse i strålingsasymmetrien er viktig for et godt og klagefritt anlegg – ikke store paneler med høy temperatur montert i lav høyde! Varmepaneler reduserer kaldras fra vinduer - dette problemet har de siste årene i tillegg blitt betydelig mindre med stadig bedre kvalitet på vinduene(se diagram).

Takvarme er lydløst og flytter ikke luft eller støv rundt i rommet. Varmepaneler krever ikke service eller vedlikehold og fungerer også ved lav temperatur på vannet.  Systemet gir liten gradient i rommet og energiforbruket blir lavt. En besparelse på 10-25% sammenlignet med luftoppvarming er normalt. Varmepanelene kan også monteres i brannfarlige rom.

Skolebygg

Montert i tak i klasserom

For skolebygg er det mange av fordelene ved takvarme som får en spesielt gunstig betydning. Varmepanelene monteres i taket og blir ikke utsatt for hærverk. Rengjøring blir enklere i forhold til for eksempel radiatorer som ofte er alternativet. Rask regulering av operativ temperatur gir store besparelser i skolebygg med mange rom som ikke er i bruk hele dagen. I tillegg kommer skolens gymsal/idrettshall som med takvarme får lavt energibruk og stor nytte av den raske reguleringen. Jeg har siden 1987 levert takvarme til idrettshaller og opplever dette som en problemfri varmeløsning. Det er først de siste årene at markedet også har sett fordelen ved bruk i alle typer rom.

Kontorer
Det er gunstig å få gulv og vegg fri for installasjoner. Dette gir fri møblering og enklere renhold. Alle rør føringer blir skjult over himling. Varmepanelene monteres normalt ved fasaden innfelt i himling, men kan også monteres rett i dekket eller pendles ned om det ikke er himling. Riktig styring av turtemperatur er viktig for å få et godt klage fritt anlegg. Vannmengde er også en faktor vi må se på for å unngå vanskelige innregulerings forhold for eksempel et varme behov ned mot 150W(nytt lite kontor) og ønsket om 60/30 vann gir 4-5 liter i timen… trykkfall? Samarbeid med leverandøren for å få rett løsning og effekt!

Flerbruks-, produksjons- og lagerhaller av ulikeslag..
Dette har vært det største markedet for strålevarme gjennom mange år og vil fortsatt være det. Grunnene er flere; lavt energi forbruk, enkel regulering, fleksibelt og ingen bygnings eller ventilasjonstekniske hensyn å ta i forhold til oppvarmingen.

Restauranter, kafeer og barer..
Varmepanelene sklir inn i de forskjellige himlingsløsninger på en diskré og effektiv måte. De løser kaldras/strålingstap på en effektiv måte uten å ta verdifull plass på gulv eller vegg. Varmestrålingen oppfattes som behagelig med rett temperatur på panelene.

Begrensninger ved valg av vannbåren takvarme..
Begrensningen ligger ofte i turtemperatur på vannet og ønsket om å ha små paneler i taket. Forholdet er enkelt: et anlegg med vanntemperatur på 55/45 trenger ca dobbelt så stort areal på panelene som med vanntemperatur 80/60 – plassen kan være en begrensning. Panelene varmer ikke luft effektivt og kan ikke erstatte en luftport. Ved høye smale bygg bør man montere varmepanelene på vegg i høyde 3-5 meter for å få en god løsning.

Totalt sett er vannbåren strålevarme en løsning som pr i dag ikke blir fullt ut benyttet og mange anlegg ville blitt bedre om man i større grad benyttet denne løsningen.

Vannbåren takvarme kan anvendes i alle typer rom og miljøer og sikrer lave drifts- og vedlikeholds kostnader.