Men hverken NRL eller Evy Aker hadde tenkt å gi seg med det, og nå er fortsettelsen allerede i gang. Det nye vannskadeprosjektet heter ”Sikker Vanninstallasjon” og skal implementere resultatene fra ”Vann på avveier” i bransjen.

Også dette nye prosjektet ledes av Evy Aker, i nært samarbeid med Tor Backe og NRL. VVS-forum spurte de to hvordan de nå har tenkt å gjøre rørbransjen enda penere, og ikke minst tettere.

– Vann på avveier var konsentrert om lekkasjeskader fra rør. Plutselige og uforutsette lekkasjer fra brudd på rør forårsaker vannskader for mange penger i året, selv om dagens forsikringsstatistikk ikke gir noe tall for hvor mye dette koster. Men vi vet likevel at skadene er store, så det var nok å ta fatt på. Det viktigste vi har oppnådd så langt er kanskje å bevisstgjøre bransjen når det gjelder vannskadesikkerhet. Her har vi et godt samarbeid med If og Finansnæringens Hovedorganisasjon, og Sparebank 1 kommer med i 2009, opplyser administrerende direktør Tor Backe i NRL, som også er leder for vannskadeprosjektets styringsgruppe.

– Hva er det dere vil konsentrere det nye prosjektet om, Evy Aker?
– Vi har vunnet viktig kunnskap om årsaker til vannskader og skadereduserende tiltak. Blant det vi nå arbeider med, er felles informasjonsplakater på grossistens hentelagre, som skal bidra til færre monteringsfeil fra rørleggeren. For eksempel bruk av gjengelim kontra hamp i forbindelse med montering av messingfittings. Det er et aktuelt problem at messingfittings ryker på grunn av mindre godstykkelse, spenningskorrosjon og rørlegger som drar til for hardt med verktøyet. Den enkelte produsent må selv gi anvisning for hvilke komponenter som bør limes i stedet for å hampes. Dette jobber vi nå med i en arbeidsgruppe sammen med blant annet NRF og VVP.

- Da vi var på rundtur til flere grossistlagre oppdaget en av produsentene at andres deler hadde havnet i hans kurv. Slike sammenblandinger kan lett skje dersom rørleggeren selv får legge returer tilbake i hyllene. Dette viser et område som grossistene vil rydde opp i. Men også at samarbeid på tvers av verdikjeden er nyttig for å sette fokus på problemer og forbedringsområder. Prosjektets mål i denne sammenheng er å redusere de monteringsfeilene – og vannskadene – som skyldes sammenblanding av systemer.

Bruk sikre produkter
”Vann på avveier” dreide seg i stor grad om lekkasjer som skyldes byggefeil. Det vil si monteringsfeil, monteringsfeil i forbindelse med lite robuste produkter, produktfeil og feil som er forårsaket av andre enn rørlegger. For eksempel når entreprenøren setter tidsrammer som ikke tillater den nødvendige koordinering mellom arkitekt, prosjekterende og utførende. Men det er også mange skader som skyldes elde og slitasje og bruk av for dårlige produkter, mener Tor Backe:

–Heldigvis er bedriftene blitt mindre hissige på billigshopping og holder seg til færre merker. Det er blitt for dyrt å ha vannskader. Vi skal bruke produkter som både har den nødvendige produktdokumentasjon i følge EUs direktiver, men som også tåler norsk vanntrykk. NRL samarbeider her både med Statens bygningstekniske etat, Sintef og med byggebransjen for øvrig.

– I hvilken grad vil dere samarbeide med svenskenes prosjekt ”Säker Vatteninstallation”?.
– Vi vil samarbeide, men vi gjør det på vår måte. Nordmenn er mer kreative, svenskene mer strukturerte, det kan bli et fruktbart samarbeid. Svenskene ligger foran og vil ha oss med på en nordisk ordning. Sverige og Norge har mye å lære av hverandre, mens danskene har en helt annen byggeskikk. Nøkkelen er at dette prosjektet tilpasser seg virkeligheten underveis.

De har jobbet sammen lenge, Evy Aker og Tor Backe. Evy beskriver dem slik:
– Tor og jeg utfyller hverandre bra. Jeg står for den daglige driften av prosjektet og kommer med mange forslag, mens Tor har beslutningsmyndigheten. Hans engasjement er veldig viktig for hva vi har fått til så langt i disse prosjektene.

”Sikker Vanninstallasjon” har fått 250 000 kroner fra Byggekostnadsprogrammet. Fra 2006 har vannskadeprosjektene mottatt 1,1 million kroner.
– Det betyr mye, men det er bare 20 prosent av finansieringen som er offentlig, 80 % er privat, opplyser Tor Backe. – Det siste er NRLs bidrag og egeninnsats. Folk stiller villig opp gratis fordi de er interessert, vi har klart å få med hele bransjen.

Så gjenstår bare hundretusenkronersspørsmålet: Hva går Evy Aker løs på når ”Sikker Vanninstallasjon” er avsluttet uten et drypp?