Dette mener Dr.scient. Hanne Skiri i NorKjemi, og tillegger at det nå finnes programvare for å kunne dokumentere de forebyggende tiltakene på en oversiktelig og bra måte.
- Vi har bidratt til utviklingen av et digitalt loggføringssystem spesielt tilpasset oppfølgingen av prosedyrer rundt Legionella. 

- Vi er den største aktøren i Norge innen legionellakontroll, og er den eneste tilbyderen av et digitalt system for legionellakontroll. Det digitale systemet sikrer tryggere Legionella forebygging og løsningen har en rekke fordeler for både driftsansvarlige og driftspersonell på anleggene, påpeker Skiri.

Driftsteknikere, ledelse og aktuelle tilsynsmyndigheter får med det nye loggføringssystemet en fullstendig oversikt over alle utførte temperaturmålinger, analyseresultater og rengjørings- og desinfeksjonstiltak. Løsningen tilpasses brukeren, alt avhengig av hvilken tilgang man ønsker til hvem. Oppgavene legges inn spesifikt for hvert enkelt anlegg, og den ansvarlige for oppgaven varierer ut i fra om kunden selv skal utføre den.

I tillegg har systemet funksjoner for opprettelse av avvik, beskrivelse av disse, samt mulighet for å dokumentere tiltakene som gjøres for å rette opp i avvikene. Dette er en forutsetning for godt dokumentert internkontroll.

Saken fortsetter under bildet:


Tidsbesparende, effektivt og trygt
- Systemet er moderne og tidsriktig og gir mulighet for å loggføre direkte med en mobil enhet når man er ute ved anleggene. Det er med andre ord både tidsbesparende og effektivt. I tillegg slipper man papirarbeid og oppbevaringsproblemer og sikrer derfor lagring av all data og historikk. Ved en eventuell kontroll fra tilsynsmyndighetene vil man kunne vise til det som har blitt gjort rutinemessig bakover i tid, samt til fremtidige, planlagte legionellaoppgaver, sier Skiri.

Kolbjørn Vogt i Aller Trykk  er en av NorKjemis kunder som har tatt i bruk det nye loggføringssystemet, og han uttaler at det å ha tilgang til et digitalt loggføringssystem i seg selv er en stor forbedring i hverdagen. Vi får en fornuftig ressursbruk og kan utnytte tilgjengelig tid på en bedre måte enn tidligere. Ikke minst er vi trygge på at de forebyggende oppgavene blir godt synlige. Systemet medfører en kvalitetssikring på et høyt nivå, og innen et område hvor det er svært viktig at alle oppgaver dokumenteres.

Optimal legionellakontroll
- Systemet gir oss en mye bedre mulighet for å følge opp kunder som har spørsmål eller problemer de trenger hjelp til, uansett hvor i landet de måtte befinne seg. Alt dette er en forutsetning for god internkontroll og det er det jeg vil kalle optimal legionellakontroll, sier Hanne Skiri.

Viktig med profesjonelle aktører
NorKjemi som er en av markedslederne innen legionellakontroll hjelper både offentlige og private eiendomseiere med å følge gjeldende forskrifter, samt veilederen fra Folkehelseinstituttet.

- Alle som kjenner til problematikken rundt legionellakontroll vet at det både er tids- og ressurskrevende arbeid og mye å sette seg inn i. Derfor velger de fleste og outsource dette til profesjonelle aktører, som både har erfaring og kompetanse, i tillegg til tilrettelagte systemer”, avslutter Skiri.