Det dreier seg også om å dokumentere passivhusutførelse. Dette kom fram på et møte i boligBIM-prosjektet i regi av Boligprodusentenes forening nylig.

BIM betyr bygningsinformasjonsmodellering/-modellere, og representerer en IKT-basert effektivisering av byggeprosessen basert på åpen kildekode som gir mulighet for samhandling mellom alle aktører i prosessen. Korrekt energiberegning og – dokumentasjon er en vesentlig sideeffekt.

Nylig ble det avholdt et prosjektmøte på Gardermoen hvor blant annet  Odd Brekke fra Nordek AS div. BlinkHus deltok og han var helt klar på hvorfor Nordek deltar på et slik møte.

- Vi er med i boligBIM-prosjektet, ettersom det gir oss en god utkikkspost og påvirkningsmulighet når det gjelder utvikling av moderne teknologi som grunnlag for mer effektive arbeidsprosesser. Spesiell interesse er knyttet til teknologiens muligheter til å beregne varmetap og energieffektivisering generelt. Det ser vi som et viktig skritt i retning av passivhus. For øvrig venter jo våre kunder å finne oss i front av utviklingen!

Med utgangspunkt i standarden NS3031 arbeides det med utvikling av programvare som kan benyttes til energiberegninger i bygg. Resultatet skal gi en løsning som på en effektiv og korrekt måte kan svare på kravene i TEK10 og således gi grunnlag for energigodkjennelse av bygget.

To verktøy
EcoDesigner og VIP-Energy er to energiberegningsprogrammer som markedsføres av Graphisoft. Det førstnevnte er et forholdsvis enkelt verktøy som ikke forutsetter store kunnskaper hos brukeren, men som ikke tilfredsstiller kravene til energiberegning etter TEK10 og passivhusstandarden. VIP-Energy tilfredsstiller disse kravene. VIP-Energy kan for også koples direkte mot Energimerkesystemet til Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). IKT-firmaet DDS er blant de som er i ferd med å teste verktøyene opp mot norske forhold. Det gjøres for eksempel ved å bruke demohuset til Norgeshus.

Uansett verktøy trengs mye informasjon om bygget for å kunne beregne energibruken korrekt. Det gjelder volum, objektenes beskaffenhet, kvaliteter, areal osv. Når man modellerer i BIM, må disse verdiene kunne overføres til energiberegningsverktøye slik at en korrekt energiberegning kan foretas der. En BIM-modell er i seg selv ikke egnet som energidokumentasjonsmodell.

Kilde: boligprodusentene.no