Bedriften er nå deltager i en kampanje i Naturvernforbundets regi, som heter oljefri.no. Det handler om å få folk til å bytte ut oljekjelen til energikilder med bruk av fornybar energi i villa- og mindre bebyggelse. Folk som går inn på oljefri.no og registrerer opplysninger om sin bolig, blir distriktsvis henvist til bedrifter som Ivar Lærum AS.

– Det er registrert 1500 – 1600 henvendelser i vårt distrikt, forteller Svein Marienborg. Så langt har det ikke blitt den helt store oppdragsmengden av det, men det handler også om å bevisstgjøre folk. – Folk synes ofte det blir dyrt, da sammenligningsgrunnlaget ofte er billige luft/luft varmepumper som selges på byggvarehuset og lignende steder, sier en litt oppgitt Marienborg.
 
– Men vi må være ærlige i forhold til kostnader for kunden, fortsetter han. – Skal det bores energibrønn i hagen og man må inn med en stor borerigg i en pent opparbeidet hage, må vi informere om kostnaden med å reparere hagen og hekken etterpå. Noe annet vil være å lure kunden, konstaterer Marienborg. – Men det handler også om bevisstgjøring og vi har sett flere eksempler på at kunden kommer tilbake etter noe tid og vil investere i fornybar energi.

Energimerking
En annen ting Svein Marienborg har meninger om, er energimerking av boliger. Det er noe som kommer fra EU-systemet og noe alle nå pålagt å gjøre ved kjøp og salg av eiendom.

– Energimerkingen har tatt en annen vending enn jeg håpet på, sier Marienborg. – Den sier ingenting om energieffektiviteten i boligen, kun om byggets beskaffenhet. Hvor tykk isolasjon det er i tak og vegger etc. Men det er likevel ikke sikkert at et A-merket hus er mer energieffektivt enn et C-merket med denne formen for måling, konstaterer Marienborg. - Det er virkningsgraden for det enkelte anlegg som burde telle i denne sammenheng. For mange er det kun snakk om energiprisen og da blir det helt feil. Målet er jo å bruke så få kWh som mulig.

Standarder
Marienborg forteller at han har jobbet mye med TEK 2007. Likevel er det fortsatt hus som ferdigstilles etter TEK97. Dette skyldes forsinkelser blant annet på grunn av overgangsperioder og utsettelser på grunn av finanskrisen vi hadde for et par år siden, sier Marienborg.

– Det er et stort etterslep som følge av regler og overgangsordninger. Og nå er TEK 10 kommet, og målet er passivhusstandard innen 2020 – det finnes ikke en sjans for at det går, fastslår Marienborg. - Ser vel for meg at med etterslep og overgangsordninger vil passivhusstandard være gjennomført 100 prosent først i 2025 – 2027, sier han.

For å illustrere hvordan Ivar Lærum AS prioriterer, forteller Marienborg følgende; - Vi har 10 serviceteknikere som utelukkende jobber med fyrhusrelaterte oppgaver, fire rørleggere og en asbestsanèrer. Med andre ord en meget utradisjonell rørleggerbedrift, som har fullt fokus på energieffektivisering og oppvarming.
– Vi sanerer oljetanker, bytter oljebrennere og automatikk. Vi bygger om fyrhus til fornybar bioenergi eller fjernvarme, monterer varmepumper og solfangere, sier Marienborg og mener det går rett vei i forhold til mer miljøvennlig oppvarming, selv om han skulle ønske det gikk raskere.

Ivar Lærum AS mottok Undervisningsbyggs Energipris i 2009. Den fikk de for å prioritere energivennlige anlegg og konvertering av gamle fyrkjeler til biovarme og solfangere.
 
– Trenden er fin, bransjen har jobb nok i mange år, fastslår Marienborg- – Jeg frykter ikke Passivhusstandard så lenge energieffektive varmeanlegg er rimeligere. Og ifølge Kongelig resolusjon skal det monteres energifleksibel vannbåren varme, forteller en ivrig Marienborg. Men den tradisjonelle vannbårne gulvvarmen mener Mareienborg er på vei ut. – I hvert fall i nye hus. Det blir mer punktvarme, sier han. Det forklarer han med at i hus bygget etter nye standarder får man tilført nok varme per kvadratmeter med for eksempel å legge ei varmesløyfe langs veggen eller benytte tradisjonelle radiatorer som er dimensjonert riktig.

- På den annen side vil det i rehabiliteringsmarkedet bli stort behov for mer gulvvarme. Det kommer som en konsekvens av at nordmenn generelt er glad i å pusse opp og forbedre, derav blir det flere konverteringer til vannbåren varme med varmepumper som baseres på lavtemperatur, konstaterer Marienborg og fortsetter; - lav temperatur gir større heteflate. Da er jo et lavtbyggende røranlegg i gulvet ideelt. Det blir flotte løsninger i eldre hus som passer meget godt i forbindelse med oppussing og rehabilitering. Og dette blir rimelig. Så på bransjens vegne er jeg optimist.