Av Jan Eirik Schiøtz

Utviklingen av mer brukervennlige dataløsninger gir nye muligheter for god regulering av ventilasjonssystemene og brukervennlige operatørsystemer.

BS-teknikk har over tid hatt fokus på brukerbehov og teknologi. VVS-forum har snakket med daglig leder Gunnar Børsand.

- Vi er spesialister på styring og regulering av ventilasjonsanlegg, sier Børsand og forteller at bedriften henvender seg stort sett til større leverandører av ventilasjonsanlegg.

- Denne spesialiseringen gjør at vi kan levere gode løsninger som er testet og vel dokumentert, sier han.

Selskapet ble etablert i 1986. Da var datateknologien langt fra brukervennlig og krevde spesialister for å kunne få frem riktige løsninger for styring av anlegg som ventilasjonssystemer.

- Vi utviklet raskt standardiserte arbeidsrutiner da selskapet ble etablert. Etter hvert som vi fikk erfaring så vi hvilke løsninger som var gode og for hvilke type anlegg forskjellige løsninger egnet seg. Ved å standardisere utviklingsarbeidet og løsningene la vi grunnlaget for å gjenbruke løsninger. Denne filosofien har flere fordeler. For det første er løsningene testet, både internt hos BS-teknikk og i bruk i anlegg. Eventuelle feil eller lite brukervennlige løsninger blir avdekket når kontrollsystemene er i daglig bruk., sier Børsand.

- Det andre viktige elementet er at gjenbruk reduserer tidsforbruket i utviklingsarbeidet. Med gode kunnskaper om reguleringsteknikk og lang erfaring med ventilasjonsanlegg evner medarbeiderne hos BS-teknikk raskt å se hvilke løsninger som er mest egent i det aktuelle prosjektet. Fra det egenutviklede biblioteket av løsninger hentes ferdigutviklede og teste styreprogrammer. Med programmene følger ferdig dokumentasjon. Tidsbesparelsene med denne arbeidsmetodikken er stor.

Dagens løsninger reguleres i stor utstrekning etter behov for luftutveksling og varme eller kjølebehov. CO2 målinger benyttes som regel for å finne utluftingsbehov i kontorer, møterom og større forsamlingsrom.

- Våre løsninger når det gjelder varme eller kjøling styrer luftmengde og temperatur ut av teknisk rom. Spelinnstillinger i hele ventilasjonsanlegget avgjør trykkforholdene. Ved å måle trykket kanalen ut fra teknisk rom og temperaturforholdene kan styresystemet avgjøre hvor stor luftmengde som må mates inn i ventilasjonssystemet.

Over 7.000 anlegg er levert i løpet av firmaets mer en 20 årige historie. I Oslo er de siste referansene for eksempel Aftenspostens tidligere bygg og lokalene som Oslo Ingeniørhøgskole brukte i en årrekke, før de flyttet til nye lokaler i Pilestredet.

- Vi har også en omfattende leveranse til teknologibedriften PMC Technology i Kongsberg forteller Børsand til VVS-forum.