Bekreftelsen fikk vi av seniorforsker Roald Sand ved Trøndelag Forskning og Utvikling AS. Han har forsket på og utredet produksjons- og markedsforhold for bioenergi i over ti år. Han sier rett ut at bioenergi velges bort. Det oppleves av husholdningene som for dyrt og usikkert. Til og med Knut H. Alfsen som forsker på CICERO sier at for å oppnå målet om et klimavennlig samfunn må det tilbys klimavennlig energi og at rammevilkårene fra myndighetene være troverdige.

Et av myndighetenes virkemiddel er støtteordningene fra Enova, og vi har lenge vært i den tro at Enova ville innføre støtteordninger for å konvertere eksempelvis oljefyrer til pelletsfyring. I Norge har vi rundt 120.000 husstander med gammel oljefyring. Disse kunne lett latt seg konvertere til pellets.

Men villigheten til å gjøre slike investeringer blir borte når støtteordning ikke blir gitt. Selv om dette er et uttalt mål, vil det uttrykke skepsis når tilskuddsordningene ikke viser at de mener alvor. Like lite troverdig blir det når det legges til avgifter på biodrivstoff. Det som blir uttalt som klare målsettinger følges ikke opp med tilsvarende tiltak. På det lokale plan finnes det ikke lenger forutsigbare veivalg om hva som er riktig og miljøvennlig alternativ til oljen.

Myndighetene har lenge sagt at de arbeider for større utbredelse av pellets, og at det kan være mange fordeler ved å bytte ut en oljefyr med pelletskjel. En av de viktigste er kanskje at en pelletskjel gir like god varme som oljefyren, også i de kaldeste periodene, når oljeprisen og strømmen gjerne er på sitt dyreste.

Pelletskjelen kan brenne døgnkontinuerlig og er automatisk styrt slik at pelletsen antennes når det er behov for varme. Fordi den trenger langt mindre strøm enn varmepumpe, finnes det ikke noe mer lønnsomt og mer miljøvennlig alternativ. Allikevel gir forskerne opp, myndighetene prioriterer ikke med tiltak og miljøvernorganisasjonene er helt fraværende.

På kommunalt plan, helt siden 2001 kunne kommunene søke om støtte for egne klimaplaner. Åtte år sener viser det seg at over 60 % har enda ikke påbegynt arbeidet, og de som har laget en plan har nesten ikke iverskatt tiltak i følge NIBR (Norsk Institutt for by- og regionforskning).

Pelletsprodusentene har over flere år hatt tro på at pelletsmarkedet skulle oppleve samme glanstider som vi har sett i Sverige. Hittil produseres det en tiendedel av produksjonen i Sverige. Produsentene forsøker nå å eksportere for å rettferdiggjøre sin virksomhet samtidig som vi opplever en fortetning i Norge som i seg selv begynner å bli et problem i følge Skogeierne.

Med andre ord står vi nå overfor et klimatoppmøte med forpliktelser hvor Norge har store forventninger. Hva kan vi forvente av andre når vi ikke er i nærheten av å forvalte vårt eget potensial av alternativ energi? Våre myndigheter og de store miljørganisasjonene peker den ene retningen internasjonalt og i den andre retningen til at kommunene skal bli en mer sentral aktør i klimapolitikken.

For kommunene er det stort sett landbruket, biltrafikken og oljefyrene som er problemet. Det enkleste og rimeligste tiltaket er utfasing av oljefyrene. Men hva hjelper det når rammebetingelsene, forutsetningene og støtteordningene uteblir? Vi snakker ikke lenger om dette.

Teknologiutvikling blir ofte svaret en etterspør seg. Blant dem er Alfsen i CICERO som etterlyser internasjonalt forskningsråd. Svaret er nok mye enklere. Det finnes i dag mange aktører i markedet som tilbyr ny, rimelig og beviselig effektiv teknologi. Hvorfor blir aldri de internasjonale, nasjonale og lokale produsenter og tilbydere tatt med på råd?

Vi kan fjerne alle oljefyrer i Norge på to til tre år, vi kan få fart på produksjonen av bioenergi som pellets og flis, og vi kan få en bedre forvaltning av naturressursene her i landet. Da har vi klart å tenke miljø, sysselsetting og energiøkonomisering samtidig. Vi har også klart å handle lokalt mens vi tenker globalt. Da kunne vi møtt på klimatoppmøte med gode eksempler og vist til effektive resultater.

Lykke til på klimatoppmøte!

Om skribenten:
Søren Knudsen er daglig leder i Varmekilden AS og har arbeidet med omstrukturering av energi som oppvarming fra olje og gass til bioenergi.

Les også Markedet for pellets er borte