Hardest rammet blir luft / vann varmepumper, hvor 40 prosent av varmepumpene ikke holder de kvalifiserte mål, og derfor må trekkes tilbake fra markedet, ifølge den danske statliga Energistyrelsen.

- Varmepumpeindustrien er positivt innstilt til innføring av krav til energieffektive installasjoner i nasjonale byggeforskrifter. Det er helt i tråd med det reviderte direktivet om energisertifisering av bygninge. Men de danske reglene gir ikke bransjen en rimelig tid til omstilling. Og hva som verre er, er at de ikke er harmonisert med andre regler, sier Martin Forsén, president i Sweep, svenske Heat Pump Association, i en kommentar til den danske situasjonen. Han mener det ville være bedre med et felles regelverk for varmepumper i Europa.

I Sverige strammet byggeforskriftene til ved utgangen av året, og tidligere modeller av varmepumper kan ikke håndtere nye energikrav. Imidlertid har produsentene utviklet nye, mer energieffektive modeller som oppfyller de nye, harde kravene.

- Det faktum at Danmark nå lanserer sitt eget system er svært uheldig og fører til ekstra kostnader som til slutt betales av kundene. Vårt syn er at det skal være lik effektivitetskrav på alle typer varmesystemer, sier Martin Forsén.