Dårlig luft og inneklima ved norske skoler diskuteres ofte. Et grelt eksempel på manglende kvalitetsluft på en skole er Ny Krohnborg skole i Bergen. Her sier rektor Atle Fasteland at i løpet av en arbeidsdag påføres nesten halvparten av de ansatte helseplager. Allergimedisiner blant elevene er ikke uvanlig.

- Urovekkende, sier rektor til Bergens Tidende.

Inspektør Per Dagfinn Larsen sier at det er elever ved skolen som må bruke allergimedisiner når de er på skolen. Selv får han tette slimhinner og tung pust og tar også allergimedisiner på jobb.

I desember gjennomført Arbeidsmiljøavdelingen i Bergen kommune en kartlegging av potensielle helseplager ved inneklimaet på Ny Krohnborg skole. Det var Cytox AS som gjorde luft- og soppmålinger.

Rapporten viser at fire av ti har fra moderat til svært sterke symptomer på at luftveiene reagerer på skolens dårlige inneklima.

15 prosent oppgir fra moderat til sterke symptomer på andre forhold enn luftveisplager, blant annet unormal trøtthet og hodepine.

I fire av rommene var muggsoppsporverdiene fra høy til svært høye.

- Veggene er ikke blitt malt siden 1980-tallet, og derfor suger de til seg vann. Og det lekker fra taket og danner vann i skolegangen, sier Larsen.

Etter kartleggingen skriver Arbeidsmiljøavdelingen ved kommunen i sin rapport at ”…det som kjennetegnet klasserommene var en altfor høy romtemperatur og mye støv på flater over skulderhøyde.”

Ny Krohnborg skole står foran en omfattende rehabilitering og står høyt på prioriteringslisten i skolebruksplanen som ble vedtatt i Bergen bystyre like ved slutten av 2006. Ifølge vedtaket skal samtlige av byens skoler ha godkjent inneklima innen 2010.

I mellomtiden er rådene fra Cytox og kommunens arbeidsmiljøavdeling følgende: Rydd, tørk støv og få ned temperaturen.

- Greit nok, men Ikke holdbart i lengden, fastslår rektoren.