I august i fjor skrev På Høyden om Jan Vilhelm Bakkes forskningsprosjekt, hvor han undersøkte UiB-ansattes helse i bygninger som rapporterte om inneklimaproblemer. Øisteinsgate 1 og Sydnesplass 12-13 ble sammenlignet med kontrollbyggene Øisteinsgate 3 og Christiesgate 15/17/19.

Forskningsprosjektet ble nylig avsluttet uten at forskerne kan gi noe godt svar på hva som er årsaken til at det meldes om flere symptomer ved problembyggene.

Ukjent underliggende årsak
Forskningsresultatene i sluttrapporten viser at problemgruppen hadde mer allmenn- og hudsykdommer enn kontrollgruppen, men ikke mer øye-, nese- eller luftveissymptomer enn kontrollgruppen. Bortsett fra disse symptomene var det ingen medisiniske forskjeller. Objektive målinger av innemiljø viste akseptable forhold både i problembyggene og i kontrollbyggene, viser studien.

Bygningene var like med hensyn til lys, støy, ventilasjon, luftkvalitet, mikrobiologi og termiske forhold. Det fantes heller ingen markante psykososiale eller sosiale forskjeller mellom gruppene.

– Selv om det ikke er funnet objektive og subjektive forskjeller mellom parametrene målt i problembyggene og i kontrollbyggene, finnes det likevel en forskjell i symptomhyppighet og klager mellom dem. Dette kan tyde på at det finnes en underliggende årsak som forskningsgruppen ikke har klart å avdekke, sier Bakke.

Bakke disputerte fredag for PhD-graden med inneklima ved UiB som tema.

Generelt dårlig inneklima
Noe som kan tyde på at bygg på Høyden har generelt dårlig inneklima er at både problembyggene og kontrollbyggene hadde dårligere inneklima enn en kontrollgruppe i Sverige.

– Sammenlignet med en kontrollgruppe fra Sverige, kom de ansatte fra UiB dårligere ut enn sine svenske kolleger når det gjaldt symptomer relatert til dårlig inneklima. Dessuten kom ansatte ved Legenes hus i Kalfarveien, bedre ut enn ansatte på Høyden. Dette kan tyde på at det kanskje er noe med byggekonstruksjonen til byggene på Høyden som det er noe i veien med, mener Bakke.

Hvis man virkelig er interessert i å finne en bestemt årsak til symptomforskjellen mellom gruppene, er man i følge Bakke nødt til å gå mer grundig til verks.

– For å finne en avgjørende årsak til symptomforskjellene, bør universitetet sette av midler til en stor tverrfaglig gruppe bestående av bygningseksperter, mikrobiologer, medisinsk personell, sosiologer og psykologer, sier Bakke.

Inneklima er viktig
Selv om årsaken til problembyggene ved UiB er en gåte fant Bakkes forskningsgruppe ut at inneklima har mye å si for helsen. Det ble det påvist at de 15 prosent av deltakerne i forskningsforsøkene som hadde fuktproblemer hjemme, hadde mer luftveisinfeksjoner enn de andre.

– Dette betyr at fuktskader, både hjemme og på jobb må forebygges og utbedres straks de oppstår. Jo lenger en har vært utsatt for luftfuktighet tidligere, desto større er sjansen for å bli plaget senere, sier Bakke.

Kilde:
På Høyden v/ Av Kim E. Andreassen