Dette kommer i kjølvannet av at Byggenæringens Landsforening har gått bredt ut med misnøye og krav om nytenkning innen byggfagene.

- En strammere kurs, og mer blandet opplæring, der man raskere kommer seg ut i bedriftene og får praktiske oppgaver, slik at teori og praksis går mer hånd i hånd, og ikke minst teori som rettes inn mot faget. Dette er noen av punktene vi ønsker å se på slik at rørleggerfaget skal bli mer yrkes- og bransjerettet i fremtiden, sier teknisk direktør Ole Larmerud i NRL til VVS-forum.

Larmerud kommer rett fra et møte i regi av NHO der man har tatt en grundig prat med blant andre kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Man har fått gode tilbakemeldinger på ønskene. NRL er samtidig på offensiven i å stake ut en bedre fagutdanning. Man arbeider i disse dager i ferd med å skissere et nytt opplegg for hvordan man skal skape flere gode rørleggere for framtiden, og dermed ikke minst forebygge det store frafallet som bransjen i dag sliter med.

For mye teori i starten
Reform -94 kan se ut til å ha lagt sten til byrde for mange yrkesfag, og rørleggerne er ikke alene om å slite med en for stor grad av teorietisering innen fagene. Målet om å samkjøre videregående opplæring og blande rørleggere og ingeniører kan ha vært feil retning å gå. Kunnskapsløftet gjorde det ikke bedre.

- Man ville kanskje lage potensielle ingeniørere av alle, og vi vet at mange ikke ønsker dette, men heller å arbeide med oppgaver av praktisk art. Hele byggebransjen er nå i ferd med å ta et oppgjør med dagens ordninger. En rørlegger er en håndverker, vi må først og fremst tilrettelegge for å utdanne gode rørleggere, med den teorien som hører til. Vi frykter at folk er i ferd med å gå trøtte, sier Larmerud til VVS-forum. Han erfarer at foreningen har støtte blant både bransjen og medlemmer i å gjøre noe raskt.

- Frafallet er bortimot 50 prosent og vi vil ikke at flott ungdom som kan bli gode ansvarlige rørleggere skal ende hos NAV. De må få en interessant utdanning, det er skrikende behov for lærlinger, skolene leverer ikke varene, sier Larmerud.

Frisørene først
Det har lenge vært stor misnøye med dagens opplæring, og en etter en har de ulike næringsforeningene gått ut og tatt saken i egne hender. Frisørene var først ute med å bryte med dagens ordninger. Man derfor å lage en nye model for fagutdanning innen rørleggerfaget, gjerne et fleksibelt og lokalt tilpasset men innenfor strammere rammer.

- Vi ser at vi må ta tak i dette og ønsker å tenke helt nytt. Noen må ta ansvar, bedriftene føler ikke at de får det de trenger. Vi er akkurat i ferd med å diskutere våre planer med våre lokale opplæringskontor, det er stor vilje til endring, og vi får bare håpe at byråkrater og forvaltning vil henge med i svingene. Vårt styre er innstilt på å ta kontrollen og kommer til å kjøre et hardt løp for å få faget tilbake der det hører hjemme, i et mer rettlinjet opplegg, de som ønsker å bli ingeniører kommer seg godt videre likevel, det viktigste er at gode rørleggere kommer fram, sier Larmerud til VVS-forum.

Det er ikke bare rørleggerfaget som sliter med stort frafall fram til svenneprøven. Inne byggebransjen generelt jobbes det nå tett for å komme tilbake til en mer yrkesrettet opplæring.