Langgata i Sandnes er byens hovedgate – og Norges lengste gågate. Her, på hjørnet mot Langgata/ Oalsgata, bygges nå boligprosjektet Sandnesporten. Det består av 47 leiligheter fordelt på fire etasjer, samt en underetasje hvor det kommer et butikklokale. Byggherre er Øvstebø Eiendom, som har satt seg meget høye mål når det gjelder energieffektivitet. Målet er at huset skal komme inn under energimerking B for boligblokk – der er kravet 66 – 100 kWh per kvadratmeter i året.


Svein A. Torgersen, daglig leder av Alpha-InnoTec Norge AS, sammen med Arne Øvstebø i Øvstebø Eiendom.

– Dette skal oppnås ved riktig bruk av varmepumper både til oppvarming og kjøling, opplyser Svein A. Torgersen, daglig leder av Alpha-InnoTec Norge AS, til VVS-forum. – Byggherren har valgt radiatorvarme, som passer godt til en tung, plasstøpt konstruksjon som holder godt på varmen. Alle leilighetene får balansert ventilasjon med eget aggregat, og det er gjenvinning av varmen fra avtrekksluften. Denne varmen brukes til varmtvannsproduksjon.

– Oppvarming blir med en Alpha-Innotec varmepumpe, opplyser Torgersen videre. – Årsvarmefaktoren er beregnet til mellom 3 og 3,5. Det er ennå ikke bestemt om det skal velges pumper for luft-vann eller grunnvannspumper. Eventuelle kjølebehov i butikklokalet skal dekkes inn med ett isvannsanlegg som integreres som varmegjenvinner til sentral varmtvannsproduksjon, samt i toppleilighetene, der kjølingen skal skje ved hjelp av luft-luft-varmepumper.

– På dette prosjektet konkurrerte vi med gass, fortsetter Torgersen. – Varmepumpe ble valgt fordi byggherren ikke vil være bundet til gassleverandøren som premissleverandør til fremtidige enerigpriser.


Alpha-InnoTec luft-vann-varmepumpe på Osa Barnehage i Sandnes.

Alpha-InnoTec
Sandnesfirmaet Alpha-InnoTec Norge AS er et datterselskap av det tyske selskapet Alpha-InnoTec GmbH, som igjen er en del av den sveitsiske Schulthess-gruppen. Kjerneaktivitetene til Schulthess Group er utvikling, produksjon og salg av produkter og tjenesteyting innen områdene vasketeknologi og varme-/kjøleteknologi.

Fabrikken ligger i Kasendorf i Franken, ikke langt fra Kulmbach, omtrent der elven Main begynner. En av Kulmbachs vannkilder ligger på toppen av åsen som danner grensen mellom Tyskland og Tsjekkia. Herfra ledes vann også ned til byen Pilsen på den tsjekkiske siden. Men Kulmbach har også stolte øltradisjoner, her er 300 bryggerier innen en halvannen timers kjøring.

Alpha-InnoTec i Norge
Alpha-InnoTec GmbH begynte å produsere varmepumper i 1998, det året daglig leder Svein A. Torgersen begynte med varmepumper for fullt. Han var da i en virksomhet som hadde drevet med varmepumper siden 1976. Dessuten var han en smule miljøskadd:
– Jeg er født inn i en rørleggerfamilie, forteller Torgersen. – Det er min bror som driver "rørleggeriet", men jeg arbeidet i bedriften i mange år, selv om jeg ikke er rørlegger.

– Varmepumper er et spennende arbeidsfelt, og Alpha-InnoTec er helt i front når det gjelder utvikling, fremhever Torgersen. – Da jeg besøkte fabrikken første gang produserte de to tusen pumper i året, tre år senere var det 15 000, nå er det 50 000 på tre skift.

Torgersen har denne kommentaren til de leverandørene som skryter på seg fantastiske effektfaktorer: – På grunn av depresjonen på 1920 tallet ble det i 1929 i Zürich igangsatt flere store varmepumpeprosjekt med god rentabilitet, det vil si god COP var oppnåelig for 80 år siden. Betingelsene for god virkningsgrad er like for alle varmepumper, dvs. lavt temperaturløft gir best virkningsgrad, forskjellen på utstyret i dag og for 80 år siden er enorm men prinsippene er altså enda de samme.

Alpha-InnoTec Norge AS er har som målsetning å bli den ledende av varmepumpeleverandøren i Norge. Selskapet er nå fem ansatte med kontorer i Sandnes, Bergen og i Oslo.