Faste vanninstallasjoner
Det er produkter som oppvaskmaskin, isvannmaskin, kaffemaskin og lignende som blir berørt av de nye kravene til lekkasjesikring. Slike produkter inngår ikke i ” bygningstekniske installasjoner ” i et bygg og har tidligere falt utenfor byggeteknisk forskrift.

VVSforum har forhørt seg med daglig leder, Haakon Munkejord i Waterguard om hvilke konkrete endringer som har kommet i den nye veiledningen.
Han kan fortelle at skjerpingen i forskriften gjelder bygningens, og i dette tilfelle både boliger og yrkesbygg, vanninstallasjon frem til tilkoblingspunktet for slike produkter.

- Ved installering og tilkobling av kaffemaskiner, kjøleskap med isbiter, isvannmaskiner, oppvaskmaskiner osv., og som medfører inngrep og forandringer på byggets faste vanninstallasjon, må gulv, vegg og skap fuktsikres. Her sier veiledningen at fuktsikringen må skje eller ivaretas ved hjelp av lekkasjestoppere, forteller Munkejord.
- Det er viktig at rørleggeren er oppmerksom og bevist på de nye endringene. Det er rørleggeren som utfører disse oppgavene i byggene. Derfor må han påse at alle typer installasjoner er sikret mot lekkasjer. Skulle det oppstå en stor lekkasje som følge av at rørleggeren har glemt, eller har utført en dårlig jobb, er det der regresskravet fra forsikringselskapene blir plassert, påpeker Munkejord.

Saken fortsetter under bildet:

Haakon Munkejord i Waterguard.

Munkejord er glad for presiseringen i den nye veiledningen. Han mener den gir mindre rom for tolkning en den gamle utgaven. Nå står det hva som kreves i klar tekst.

Preaksepterte ytelser
Andre momenter som blir fremhevet under preaksepterte ytelser er at vanninstallasjoner skal være sikret mot utilsiktet vannutstrømming. Det gjelder også rørstuss på tappevann-installasjonen som er tilrettelagt for tilkobling av vannbrukende produkter. En fagmessig plugget rørstuss regnes som en fuktsikker løsning.

Så konklusjonen er klar, der det innmonteres en vanntilkoblet maskin som nevnt over, må det monteres automatisk lekkasjestopper.