Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo fikk besøk av nærmere 1000 byggefagfolk og interesserte i løpet av Byggedagene 3. til 5. mars.

Flere kjente skikkelser holdt innlegg, deriblant Jørgen Randers som var helt klar i sin melding til bransjen, og kom med fire klimaråd til byggenæringen.

Jørgen Randers var leder for et regjeringsoppnevnte Lavutslipputvalget som ble oppnevnt våren 2005. Utvalget utredet hvordan Norge kan kutte nasjonale utslipp av klimagasser med 50-80 prosent innen 2050.

Han påpekte fire punkter som byggenæringen kan gjøre for å gjøre sin jobb innenfor klimautfordringene.

Aller viktigst er at det bygges uten energiforbruk av fossilt brensel. Dernest bør alle bygg oppføres med tanke på at energiprisene blir betydelig høyere, gjerne bruke dobbelt så høye strømpriser i kalkylene.

De nye byggeforskriftene må følges, og til slutt må byggherrer, arkitekter og rådgivere tenke i klimavennlige baner.

- Klimautfordringen er ikke en utfordring, men utfordringen. Det hjelper ikke å løse alle andre problem, men ikke klima.

- Situasjonen rundt klima er mye verre enn mange tror. Løsningen er mye billigere enn hva mange tror. Den politiske utviklingen går mye raskere mange tror, og tilpasningen er enklere enn de fleste tror, sa han.