Klimaforliket i Stortinget inkluderte at det skal bli forbud mot å installere oljefyrer i nye hus. Men nå sender Kommunal- og regionaldepartementet ut et notat på høring hvor det kommer frem at et slikt forbud vil ha liten effekt på reduksjon av utslipp av klimagasser.

Regjeringen vil innskjerpe den tekniske forskriften til plan- og bygningsloven for nettopp å redusere utslippene av CO2. I dette hører også at byggherrer skal avstå fra olje og tvinges over på varmepumper, solfangere, biobrensel og andre klimavennlige løsninger.

Men nå påpekes det at det varslede forbudet mot å installere oljekjeler vil gi begrenset klimaeffekt, skriver Aftenposten.

Grunnen skal være at det installeres svært få oljekjeler, påpeker Norsk Energi i en utredning som er laget på oppdrag for nettopp regjeringen.

Dagens regelverk sier at minst 40 prosent av varmebehovet i nye hus skal dekkes av annen energiforsyning enn elektrisitet og fossile brensler. Departementet ønsker å skjerpe kravet for alle nye bygg over 500 kvadratmeter gulvflate.

Departementet selv er i tvil om hvor strengt regelverket bør være, og vurderer at både 60 og 80 prosent skal være alternativ energi. Samtidig kan det gis unntak der det er aktuelt å bruke naturgass.