Den minkende ismengden i Arktis og den økende andelen miljøgifter i havet har ført til at isbjørnen for første gang er kategorisert som ”sårbar” på WWFs røde liste over truede arter. Isbjørnen er avhengig av polarisen for å overleve.

Nå har Norsk Polarinstitutt og WWF igangsatt et radiomerkingsprosjekt for å kartlegge hvordan den minkende ismassen på Svalbard påvirker isbjørnen, med støtte fra Banrock Station. 

Et merke med isbjørnen - på selve vinkartongen – indikerer at man støtter WWFs isbjørnforskning.

- Vi er veldig fornøyd med samarbeidet mellom WWF-Artic programmet og Banrock Station. Denne støtten bidrar til at vi kan videreføre det viktige arbeidet med å bevare våre verdifulle isbjørner, sier den nylig tiltrådte direktøren for WWFs Arktis program, Neil Hamilton. 

Hjemmet smelter
Ismassene på Svalbard er både hjem og jaktmark for isbjørnen, som lever hovedsakelig av sel. For å overleve den kalde vinterdvalen må isbjørnen legge seg opp et enormt reservelager av spekk. Isbjørnen jakter enten ved å vente på at selen kommer opp gjennom luftehullet i isen eller ved å slå seg gjennom isen fram til selen.

En isfri sommer begrenser derfor jaktmulighetene for isbjørnen, helt frem til høsten. Forskning tyder på at med dagens klimaendringer kan isbjørnen være utryddet i løpet av 50 år.

- Forskerne vet fremdeles alt for lite om hvordan isbjørnen reagerer på den minkende ismengden. Det arbeidet Norsk Polarinstitutt og WWF gjør i denne sammenheng er så viktig at vi synes det var riktig å bidra, sier Beate O. Svanes i Strøm AS, importør av Banrock Station i Norge. I hvert land hvor Banrock Station selger vin, prioriteres et miljøprosjekt som man støtter økonomisk.

Fra Australia til Svalbard
Miljøengasjementet til den australske vinprodusenten begynte med å bevare våtmark i hjemlandet, ettersom eiendommen Banrock Station ligger i våtmarksområdet Riverland i Southern Australia.

Banrock Station er i dag involvert i ulike miljøprosjekter over hele verden, blant annet ”The Eden Project” i England og beskytelse av våtmark på tre kontinenter.

- Selv om det er langt fra Australia til Svalbard, har områdene mye til felles. Dette er svært sårbare biotoper med et unikt dyreliv, noe Banrock Station ønsker å bidra til å bevare, sier Svanes.

Banrock Station er også sponsor av miljøkonferansen Climate Change & Wine som arrangeres i Barcelona i februar 2008 for å analysere klimaendringene og hvilke følger disse har for vinindustrien.