Han viser til den helt nye Eid Vidaregåande skule i Nordfjordeid. Gjennom et forprosjekt ble kravspesifikasjonene, som først og fremst omfattet funksjonsbeskrivelser, nærmere klarlagt. Blant annet at energiforbruket skal ligge på 130 kWh/m2/år.

Dette ble oppnådd ved at elektro, ventilasjon, rør og styringssystemer ble prosjektert og installert av én og samme tekniske entreprenør, sier Anders Bredesen og viser til at byggherre valgte en hovedentreprenør, og at total teknisk prosjektering ble utført av YIT. Byggherren, Sogn og Fjordane fylkeskommune, leide inn eksterne rådgivere til å følge prosessen, og etterse at funksjonsbeskrivelse ble fulgt.

På bakgrunn av dette oppnådde byggherren store besparelser i planleggings- og prosjekteringsfasen, ifølge Bredesen.

Skolen er på i alt 10 000 kvm og omfatter bibliotek, kino og Operahuset Nordfjord, i tillegg til undervisningsrom og kontorer. Anbudet for skolen ble lyst ut på vanlig måte, med angivelse av rombehov og maksimalpris og et energimål.

Anders Bredesen mener at det går an for kommuner å jobbe mer i en helhet. I dag er det altfor ofte at byggeprosjekter deles ut til ulike aktører uten at det er en helhetlig og overbyggende teknisk totalentreprise.

- Vi har laget en brosjyre som er sendt ut til rådmenn i hele landet, en klar oppfordring til å tenke i denne retningen. Og her beskriver vi også hvordan Sogn og Fjordane fylkeskommune kjørte igjennom en effektiv bygging av Vidaregåande skule i Nordfjordeid, sier han.

YIT selger til flere offentlige byggherrer ved å beskrive hvilke fordeler det gir at teknisk entreprenør tar på seg alt ansvar for total fremdrift av et teknisk byggeprosjekt

I utspillet til landets rådmenn forklares det at en teknisk totalentreprise er alle tekniske fag samlet i én enkelt entreprise, som enten kan være sidestilt med byggentreprisen eller tillagt byggentreprenør, slik at teknisk entreprenør er underleverandør til byggentreprenøren.

- Dette gjør at byggherren minimaliserer risiko og ansvar, og samtidig også sitt eget koordinerings- og kontrollbehov, påpeker Bredesen.

- Byggherren får også kun et kontraktpunkt å forholde seg til på det tekniske fag og det gir bedre styring av byggeprosessen og mer funksjonelle og driftsvennlige løsninger og lavere energiforbruk. Over tid er dette god økonomi, fastslår Bredesen