Rapporten er en del av Trondheim SmartCity-prosjektet, hvor hele formannskapet i kommunen står bak ambisjonen om å bli verdens smarteste by når det gjelder energibruk.

Den ferske rapporten viser hvordan Trondheim kommune, innbyggerne og bedriftene i Trondheim kan redusere sitt energiforbruk gjennom smart energibruk. Smarte tiltak som vil bidra til energieffektivisering er automatisk regulering av lys, varme og ventilasjon i bygg, smartere bruk av strømnettet, styringssystemer for industrien og overgang til mer energieffektive elektriske apparater for å nevne noe. De offentlige bygningene i Trondheim kan for eksempel til sammen spare like mye strøm som det alle Trondheims skoler bruker i ett år.

- I løpet av de neste to til tre årene er målsetningen å ta ut en betydelig del av effektiviseringspotensialet vi nå har kartlagt i Energieffektiviseringsrapporten for Trondheim kommune. Det forutsetter at både kommunen, innbyggerne og næringslivet gjør sitt. Derfor har vi igangsatt et stort prosjekt for å engasjere innbyggere og bedrifter i Trondheim til å delta og bidra til å redusere energiforbruket, sier ordfører Rita Ottervik.

Prosjektet er kalt Trondheim SmartCity, og i høst er det gjennomført en større informasjonskampanje blant byens innbyggere. En SmartCity er en by som handler smart når det gjelder energibruk og som tar i bruk eksisterende teknologi på en smart måte for å begrense energiforbruket. Tanken er at det skal etableres flere SmartCities over hele kloden etter mønster av det som nå skjer i Trondheim, og det er allerede 9 land i Europa og Asia som har meldt sin interesse for prosjektet.

Ved å benytte moderne, tilgjengelig teknologi kan det spares energi tilsvarende 22 prosent av byens stasjonære energiforbruk innenfor disse områdene:
• Boliger
• Næringsbygg
• Industri
• Gatelys
• Oppgradering strømnett