Overskudd på næringslokaler vil bli tydelige allerede i 2010. For å fylle opp nye kvadratmeter som er blitt bygget, må byen tilføres 11.000 nye arbeidsplasser. Noe som ansees som helt utrealistisk. 

– I gode tider regnes det som normalt med en økning på mellom 25- og 30.000 kvadratmeter kontorlokaler i året. Nå får vi det femdobbelte på to år, sier Joar I. Kjeldseth, avdelingsleder ved Eiendomsmegler1 Midt-Norge Næring.

 

For noen år siden ble det nesten ikke bygd nye kontorlokaler i Trondheim. Det førte til aktiv planlegging hos mange utbyggere.

 

Flere områder er regulert for kontorbygg, blant annet Lade/Leangen-området. Men det påpekes fra flere hold at alt som finnes på tegnebordet kan ikke bli realisert. Og ikke minst at kommunen er mer aktiv og tenker helhet.

 

Det også klare tegn på at mange sitter på gjerdet og holder sine utbyggingsplaner ”hemmelig”.

 

I dag er «taket» på utleieprisene på kontorbygg 2500 kroner pr. kvadratmeter. Dette gjelder svært sentralt beliggende og helt moderne lokaler. Gjennomsnittet anslår han til rundt 1400 kroner pr. leid kvadratmeter.

 

 

Sist det var nedgangstider, ble flere næringsbygg som trengte rehabilitering konvertert til boligformål. Det kan skje denne gang også.

Men når boligmarkedet faller, er det verst for den enkelte boligeier. For samfunnet som helhet betyr det derimot ikke så mye. Konsekvensene for norsk økonomi er mye større ved en kollaps innen næringseiendom.