Etter en knapp måned med prøvedrift kan man konstatere at alt fungerer etter hensikten. Vannet er krystallklart, smaker godt og er fri for mikrooorganismer.

Pionerarbeid
Anlegget bruker ingen kjemikalier og er basert på helautomatisk drift. Fauske kommune har dermed bygget sitt tredje vannverk basert på en renseprosess som har gjort kommunen til en pioner innen god og rimelig vannforsyning.

- Fordelen med teknologien er at den er rimelig i drift og ikke trenger ettersyn. Og smaken selvfølgelig. Vannet blir oksygenrikt og friskt, uten bruk av klor, sier driftsoperatør Torodd Støver ved Fauske kommune til vvsforum.no.

Da kommunen første gang i 2003 bygde et vannverk basert på ozon var det mange som sperret øynene opp. Ingen hadde tidligere gjort noe lignende, til tross for at prosessen var kjent i utlandet. I ettertid har man gjentatt suksessen to ganger, og man kan i dag skilte med svært lave vannavgifter, der ubegrenset bruk koster kr. 2300 pr.år.

Saken fortsetter under bildet:

Driftsoperatør Torodd Støver.

- Det har vært nybrottsarbeid hele veien, og kommunen har vist mot og handlekraft, vi er stolte av hva vi har fått til, sier Støver.

Prosessen er kort forklart basert på tilsetting av ozon i vannet som fører til oppløsning av organiske stoffer(humus) som ellers ville gitt farve og smak.

Bakterier spiser deretter opp de oppløste restene før vannet til slutt desinfiseres med UV før det går på nettet.

Rimelig i drift
Det nye vannverket i Valnesfjord forsyner rundt 1300 innbyggere. Dette vannverket skiller seg ikke nevneverdig fra de to forrige, som også bruker ren luft og energi som eneste råvare i prosessen. Prislappen på det siste vannverket ble på cirka 22 mill kroner.

- Det er det mest kostbare hittil, men i lengden blir det rimelig, siden driftskostnadene er lave, påpeker Støver.

Med en spredt bebyggelse er Fauske ikke så ulik mange andre kommuner. Det er ofte en utfordring å finne løsninger som kan plasseres spredt, ikke er for kostbare og som trenger lite ettersyn.

- Jeg har inntrykk av at kommunen alltid har forsøkt å tenke totaløkonomi og kostnads¬effektivitet. At det var norske leverandører som også hadde ambisjoner om å skape miljøvennlig vannrensing har hjulpet oss i mål, sier Støver.

Sterner Aquatech på Ski ble for tredje gang valgt som prosessleverandør.

- Vi er godt tilfreds med resultatet, sier Støver.

De andre to vannverkene heter Klungset og Stengvann. Tilsammen forsyner de tre små vannverkene ca 7000 personer.