- Sett i forhold til antall monterte vegghengte toaletter med skjulte sisterner har det vært få skader, men noen sisternekasser har rett og slett vært for dårlige. Dessuten har det vært lekkasjer i noen koblinger, opplyser Ole H. Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforbund (NRL) på www.vvs-forum.no sin forespørsel.

Katastrofale følger
Ole H. Larmerud i NRL påpeker at problemet med den gamle måten å montere sisternen på, er at en lekkasje ikke kommer til syne før vannskaden i veggen og i andre deler av konstruksjonen er et faktum.

- Den norske byggeskikken, med bruk av treverk, gips og mineralull har en lekkasje katastrofale følger dersom de ikke synliggjøres. Skadene som er kommet har vært betydelige med hensyn til kostnader og skader. Så lenge lekkasjene ikke blir varslet blir skadeomfanget stort, sier Larmerud.

Det beste er å installere en skjult, men likevel åpen løsning. Det vil si at sisternen ikke monteres i selve veggkonstruksjonen, men i en kasse utenfor membran og bærende konstruksjoner. Det er fullt mulig å bruke ferdige installasjonskassettyper som Geberit og andre har.

Selger veldig bra
Innebygde toaletter som bygges i strid med forskriftene er følgelig ulovelige. Arbeidet på dette området har bedret seg, men det syndes fortatt noe. Det er smart å ha et lite lager av ekstrafliser liggende, hvis uhellet er ute, slik at man eventuelt ikke trenger å bytte ut alle flisene på badet. Byggebransjens våtromsnorm (BVN) regulerer dette og anviser hvordan alt arbeidet skal utføres.

De forholdsvis nye vegghengte toalettene har blitt veldig populære og alle produsentene melder om godt salg av produktet de siste årene.