Temaveilederne retter seg mot bygningsmyndighetene i kommunene, men foretak som kan bli utsatt for tilsyn vil ha stor nytte av å se hvordan BE mener at tilsynsprosessen skal foregå, og hva som kan bli etterspurt ved prosjekttilsyn.

Prosjektering og utførelse er ulike prosesser
RIF har siden 2005 samarbeidet med Plan-og bygningsetaten i Oslo kommune om tilsyn og kontroll. Både Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) og Statens bygningstekniske etat (BE) har tidvis deltatt i møtene, og arbeidet resulterte i en RIF-rapport i 2006. For RIF var det vesentlig å få forståelse for at prosjektering og utførelse er to forskjellige prosesser som krever forskjellig behandling ved tilsyn. Det gjenspeiles blant annet i hvordan man skal forstå betegnelsen "avvik i prosjekteringen". Temaveilederen "Tilsyn" viser at synspunktene i RIF-rapporten i stor grad har fått gjennomslag.

Forhåpentligvis vil den nye temaveilederen føre til bedre, og mer forutsigbare tilsyn i byggesaker i kommunene. Men veilederen stiller også konkrete krav til hva rådgivere må kunne dokumentere ved tilsyn. Vi oppfordrer derfor rådgiverne til å sette seg godt inn i dette.

Samarbeidet fortsetter
Samarbeidet med Plan- og bygningsetaten fortsetter fordi begge parter har stor nytte av meningsutvekslingene og gjensidig påvirkning. Det planlegges nå et møte med KRD når Stortingsproposisjonen om ny plan- og bygningslov foreligger, blant annet for å gi innspill til revisjonen av forskriftene knyttet til den nye loven. Fra RIF deltar Andreas Fjeld Halvorsen, Norconsult AS, Odd Helge Stormark, Multiconsult AS, Endre Grimsmo, Cowi AS og Terje Hugin, RIF.

Brannteknisk tilsyn
Veilederen "Prosjektering – Brannsikkerhetsstrategi" skal gi kommunene et grunnlag for å føre tilsyn med brannteknisk prosjektering på strateginivå, dvs ikke detaljprosjektering. RIFs Fagutvalg Brannbrannsikkerhet kommenterte høringsversjonen i 2006.

Kilde: rif.no