Har ikke blitt tatt på alvor
Det er INDARC som arrangerer turen, som blant annet går til en av deres samarbeidspartnere i Frankfurt.
- Vi samarbeider tett med Drees & Sommer, som er et av de ledende selskapene i Europa på rådgivning innen prosjektstyring, byggetekniske innovasjoner og energieffektivisering, sier Wang-Norderud.
Over 20 av de største eiendomsselskapene her i landet har meldt seg på. Flere av dem skryter av at de har iverksatt energieffektiviserende tiltak, men ifølge Wang-Norderud er det som så langt er gjort her til lands alt for lite.
- Det som er blitt gjort i Norge er ikke så mye å slå seg på brystet av. Det prosjekteres ikke bygg hvor energieffektivisering i stor nok grad er implementert. Energiforbruk har ganske enkelt ikke blitt tatt nok på alvor av norske eiendomsselskaper så langt, sier Wang-Norderud.

Vil tvinge seg fram
Han mener årsaken til at Norge ligger så langt etter resten av Europa på energieffektivisering og miljø, er at huseierne ikke har blitt tvunget til å tenke på det.
- Leietakerne har kommet uansett og energiprisene har vært lave. Jeg tror imidlertid at leietakerne fremover vil være mye mer bevisste på disse tingene, og det sammen med stigende energipriser vil bidra til at energieffektivisering vil tvinge seg frem. Rent etisk bør det også komme et løft på dette området her i landet. sier Wang-Norderud.
Men han tar også selvkritikk på bransjens vegne. Han mener arkitektene ikke har vært flinke nok til å forstå og kommunisere essensen som ligger bak energieffektvisering og bærekraftig bygging.
- Alt for mange er opptatt av å tegne "lekre", "tøffe" og "estetiske" bygg. Dette er et feil fokus som fører til prosjekter med manglende innhold. Faglig sett er det vår primære oppgave å adressere problemstillinger og muligheter som ligger i bærekraftig bygging, sier Wang-Norderud

Må utvikle et nytt tankesett
Han mener det er viktig at man utvikler et helt nytt tankesett og holdninger til hvordan man tegner prosjekter. Arkitektene må forstå at bygningene er produkter med en kraft som påvirker måten hvordan folk bor, jobber og leker.
- Nøkkelen er å forstå hvordan byggene og omgivelser spiller sammen med brukerne, sier Pavel Fomenko, som sammen med Wang-Norderud er medeier og kreativ leder i INDARC.
Han mener at eiendomsutviklere er mer opptatt av at eiendommen de investerer penger i skal øke sin kommersielle verdi.
- De bygger prosjekter som skal tilfredsstille kundene og ikke miljøorganisasjonene. Vi mener det er viktig å ha begge sider i hodet samtidig, men også bygge prosjekter som folk trives i, sier Fomenko.

Har fått opp øynene
Noen av de som har meldt seg på turen er Statsbygg, NCC, Rambøll, Akershus Fylkeskommune, YIT, Oppland Fylkeskommune, Rembra, StatoilHydro, Nord-Trøndelag Fylkeskommune og Undervisningsbygg.
- Vi synes det er svært gledelig at så mange ønsker å være med. Det viser at vi også i Norge har begynt å få øynene opp for denne problemstillingen, sier Wang-Norderud.

Kilde: Estate Media