Konferansen ble første gang arrangert i Tromsø i 1999 og det er mange som har funnet veien til årets to-dagers konferanse i Oslo.

Per Enersen gratulerte med jubileet og framhold hvor viktig et slikt samarbeid er for å trekke veksler på hverandres erfaringer og ideer. Han gratulerte også Danmark med seieren i Nordisk mesterskap for unge rørleggere.

Han orienterte først om NRLs arbeidsoppgaver for de 620 medlemsforetakene med til sammen 9000 medarbeidere. Dette er oppgaver innen et vidt spekter med næringspolitikk, profilering av bransjen, bransje- og myndighetsarbeid samt rekruttering som viktige områder.

Noen av utfordringene i bransjen er at VVS-ingeniørene preges av høy gjennomsnittsalder og at det settes av for små resursser til etterutdanning. I tillegg har vi nå en rekke kriser med miljø- og finanskrisene som de mest framtredende.

Blant NRLs fremste utfordringer nevnte han rekruttering. Her er det viktig både å skaffe nye rørleggere og å beholde de som allerede er i bransjen. Videre er kompetansebygging og inovasjon i ny teknologi viktige områder. Det satses på fornybar energi som sol, bio og varmepumper. Samtidig skal oljefyren, som har vært rørleggernes domene, ut av markedet. Dette gir bransjen noen utfordringer å arbeide med når det gjelder kompetansebygging framover.

Enersen påpekte også at bransjen må engasjere seg i den dårlige standarden i VA-nettet. NRL vil og skal satse hardere på dette området i tiden framover.

Det viktigste bransjen kan gjøre er å være i den gode sirkel som starter med god jobb, som gir færre reklamasjoner, som gir høy status, som gir bra rekruttering og så videre.

De nordiske organisasjonene samarbeider i dag på to nivåer: Direktør/styreformannsnivå og på utdanningsnivå. Enersen mer enn antydet at det kanskje er på tide å løfte utdanningssamarbeidet opp på øverste nivå. Dersom utdanningskonferansen synes det er fornuftig.

Per Enersen avsluttet med å takke alle som har bidratt til å gjennomføre Nordisk mesterskap og ønsket lykke til med opplæringskonferansen.

Kilde:nrl.