Energikilden er her den oppvarmede avtrekksluften. Det innebærer at all energi som tilføres romluften, for eksempel solvarme, peisvarme, kroppsvarme, etc. blir tatt vare på og brukt på nytt. Denne varmepumpen er for balansert ventilasjon, tappevann, og vannbåren varme. Den passer derfor godt til de nye lavenergihusene.

Hvis det er snakk om et hus med mye vannbåren gulvvarme eller radiatorer, kan det kobles en luft-luft-varmepumpe (men også bergvarmepumpe, gasskjel og fjernvarme går bra) direkte til en avtrekksvarmpumpe. Uteluft-varmepumpen tar seg da av oppvarmingen av huset, mens avtrekksluft-varmepumpen sørger for godt inneklima med innblåsning av frisk oppvarmet uteluft – samtidig som du har oppvarming av forbruksvannet.

De som leverer balansert ventilasjon med gjenvinnere snakker om at deres system er billigere. Da er spørsmålet når da? Det må bli slutt på å bare se hva koster det å kjøpe enheten i dag – vi må lære oss å se hva innsparingen blir i fremtiden, driftkostnader er nøkkelordet. Hvis en skal kjøpe et ventilasjonsanlegg, en varmtvannsbereder og en varmepumpe tror jeg ikke den regningen blir så veldig lav! Med en avtrekksvarmepumpe har du tre enheter i en. Det er unødvendig å benytte bare elektrisitet til å varme opp varmt vann i huset, en gjenvinner er bra men den gir ikke noe ekstra bidrag til huset slik avtrekksvarmepumper gjør.


 
 

Bildet viser en kombinasjons-varmepumpe fra Nibe. Fighter 410.