For installatørene innebærer kravene i TEK 07 at det må tettes både mellom rør/kabler og utvendig vindsperre, dvs. gjennomføringer inn/ut av bygget og mot dampsperre. Krav som berører el- og IKT-installasjoner, er sammenfattet i en huskeliste.

Huskeliste for prosjektering og utførelse i tette bygg

1. Prosjekteringen skal avklare behov for gjennomføringer i yttervegg og etasjeskiller, og beskrive hvordan disse skal tettes. Gjennomføringer skal prosjekteres og være en del av arbeidsunderlaget for utførelsen.

2. Avklar plassering av dampsperre. Plassering av dampsperren skal fremgå av prosjekterings- og arbeidsunderlage. Det er to hovedprinsipper for plassering av dampsperren i yttervegg: Inntrukket 5 cm for å gi plass til fremføringsveier og innfelt materiell (el, rør, etc.) rett bak innvendig kledning

3. Dampsperren i vegg eller himling må ikke perforeres med mindre det er prosjektert.

4. Downlightkasse skal ikke perforere dampsperren med mindre det er anvist egnede produkter og løsninger.

5. Det er nødvendig å avklare kundens ønsker tidlig. Legg flest mulig installasjonspunkter til innervegg.

6. Rør og kanaler som går gjennom klimaskjermen skal tettes både mot utvendig vindsperre bak ytterkledning og mot innvendig dampsperre. Bruk egnet materiell og monter etter leverandørenes anvisninger.

7. For trekkerør som går gjennom klimaskjermen skal det også tettes innvendig mellom rør og kabel/ledninger. Det gjelder også rør og kabler i tavle(r). Tomme rør tettes også. Ikke bruk silikon som tettemiddel i røret, da røret skal kunne brukes igjen. Silikon og silikondamp har isolerende egenskaper og påvirker elektronikk/elektrisk utstyr.

8. Trykkprøving gjennomføres for å påvise at bygningen er tilstrekkelig tett etter at rør og føringer er montert. Det anbefales at første gangs trykkprøving foretas etter at vindsperren og de teknsike installasjonene i veggen er montert, men før vegget er lukket. Tetthet måles normalt på nytt i forbindelse med overlevering.

.En liste som angår det byggtekniske er å finne på hjemmesiden til Boligprodusentenes Forening: http://www.boligprodusentene.no/article345.html

Kilde: Norsk Teknologi