- Dette har gått veldig bra, vår første påskekloakk er overstått med glans. Med det nye anlegget har vi stabile resultater og bra slam selv med store svingninger. Det er et anlegg bygget for variasjon, sier driftsleder Terje Smestad til VVSforum.
Selv om det gjenstår bygnignsmessige detaljer er anlegget blodtrimmet og velfungerende og et godt eksempel på hvordan rensanlegg kan bygges for varierende belastning.

Det svinger i kloakken
Trysil er en av landets største turistkommuner, med omtrent 4 hytter for hvert hus. Dette betyr at mengden kloakk kan svinge med flere hundre prosent i løpet av få dager, og med store topper i helger, høytider og ferier. Med slike topper ville det bli alt for kostbart å bygge tradisjonelt anlegg dimensjonert ut fra maksimal belastning.

For å dempe svingningene har man da også sørget for å ha stram kontroll på kloakken, som i hovedsak kommer fra fjellet med selvfall. Man kan i en viss drad grad holde turistkloakken tilbake i ledningsnettet og benytte dette som utjevningsvolum.

- Dette gjør at vi kan belaste anlegget mykt, slik at særlig de viktige biologiske kulturene skal kunne henge med i svingene, forklarer Smesatd.
Kommunen har videre jaktet på teknologi i stand til å takle svingningene og samtidig imøtegå kravene om å fjerne organisk stoff (BOD) effektivt til enhver tid, og i en så kompakt som mulig utforming.

Denne løsningen fant man hos en norsk leverandør i Tønsberg.
- Prosessen vi benytter oss av har så vidt meg bekjent ikke vært brukt før i Norge, det er en såkalt CFAS løsning fra Biowater, sier Smestad.

Kraftig og parat biologisk trinn
CFAS-løsningen består av et biotrinn med plastlegemer med høy overflate som holdes svevende i vannet med innblåsing av luft. I tillegg til dette brukes det biologiske slammet som tas ut senere i anlegget som en ressurs ved at det sendes tilbake i biotrinnet.

- Dette gjør at man kan bygge anleggene opp til 20 % mer kompakt enn tradisjonelle biofilm teknologier, og CFAS kan populært sammenlignes med ”biologisk turbo”, forklarer Jon Siljudalen fra Biowater, som har utviklet og tegnet løsningen for Trysil.

Ved bruk av CFAS-løsningen kan anleggets driftsoperatører kontrollere mengden bioslam som returneres og dermed gjøre biokulturen parat til å møte sterke stigninger i den organiske belastningen.

For å kunne møte belastningsvariasjonene er dessuten det biologiske rensetrinnet utformet som en trekant med tre separate kammer, der man kan velge å kjøre bioreaktorene  parallelt, i serie eller utkoblet. I en periode med lav belastning kan man redusere mengden slamretur og sette to kamre ut av drift for å holde aktiviteten oppe i den reaktoren som er i drift. Når belastningen øker kan man  øke slamreturen igjen og sette ett eller to av bioreaktorene tilbake i drift slik at renseeffekten opprettholdes.


Jon Siljudalen

En annen slamseparasjon
Den andre faktoren som gjør anlegget spesielt er separasjonstrinnet, som kommer etter biotrinnet. Her benytter man seg av flotasjon med vertikale lameller, som har vist seg meget kompakt og effektivt.

- Så vidt vi vet har det i Norge ikke tidligere vært brukt flotasjon i en biologisk prosess hvor man har slamretur, men vi har erfart at dette fungerer godt, og dette er naturligvis sterkt plassbesparende, forteller Siljudalen.

Gevinsten også her er at man får et kompakt anlegg, som gir minst mulig byggekostnader og lave energiutgifter i det lange løp. Både biotrinnet og separasjonstrinnet er bygget med tanke på minimale driftsutgifter. Innføring av luft i biotrinnet styres etter oksygennivået. Dermed bruker ikke prosessen mer energi enn nødvendig. Injeksjon av luft til flotasjonen skjer gjennom spesialbyggede venturipumper, som også krever lite energi.  

Innbygda RA:
Byggherre og eier: Trysil kommune
Kapasitet renseanlegg: 26 000 PE,
Hydraulisk belastning, Qdim = 244 m3/h,  
Qmaxdim = 577 m3/h,
Organisk belastning 1680 kg BOF/d
Rensekrav: KOF < 125 mg/l, BOF5 < 25 mg/l,
Total Fosfor < 0,5 mg/l (> 95% reduksjon av TP)
Konsulent: Norconsult AS, Hamar
Entreprenør Bygg: Hent AS
Entreprenør Prosess: Malmberg Water AB
Underleverandør Bioprosess og sluttseparasjon:

Biowater Technology AS


Biowater Technology utvikler og selger løsninger for biologisk rensing av vann og avløp. Foruten å levere anlegg i det norske markedet arbeider selskapet internasjonalt gjennom lokale partnere. Biowater ble etablert i 2007 og ansatte har lang erfaring fra biofilm teknologi. Biowater omsetter for ca 20 mill. kroner og har 10 ansatte Selskapet holder til  i Tønsberg samt et datterselskap i Rhode Island, USA.
www.biowater.no