Det fylkeskommunens eiendomsselskapet TFK eiendom har undertegnet rammeavtale med Bis Production Partner på Rjukan om et nytt system for styring av energien i fylkeskommunens bygg.

Sentraldriftskontroll, et SD-system skal gi store besparinger på all energi ved 20 fylkeskommunale bygg, hovedsakelig skoler.

Mye energi går i dag med til å holde varmen i tomme klasserom og kontorer. Forhåndsinnstilt oppvarming og varmtvann til en time før skoledagen begynner eller når folk kommer på jobb, og at den skrus ned eller av når arbeidsdagen er over.

Effektbruken er forhåndsinnstilt og skolene bruker blant annet mindre energi når den står tom i sommerferier, jule- og påskeferier.

Kontrakten har en økonomisk ramme på seks millioner kroner. Det skal investeres to millioner kroner hvert år i et nytt system for montasje og oppfølging fram til 2010.

Fylkeskommunen har et årlig forbruk på rundt 14 millioner kroner på energi til sine bygg, og regner med at kontrakten vil gi en innsparing på mellom to og tre millioner kroner.

I tillegg vil det gi det et bedre inneklima i bygningene med mindre CO2-utslipp.

Telemark fylkeskommune har allerede hatt et prøveanlegg på Skien videregående skole med gode resultater. Der er energiforbruket blitt redusert fra 1,7 Gwh til 1,16 Gwh i 2007.

Dette forutsetter at det er riktig bruk av ventilasjonsanlegg, siden klasserommene helst ikke skal luftes ved å åpne vinduer.

Hvis opplegget er vellykket, vil TFK eiendom vurdere å utvide AD-systemet til alle bygg som fylkeskommunen eier.