For hundre år siden sto tekniske installasjoner og utstyr og inventer hver for cirka 7 prosent, mens bygningsstammen sto for cirka 86 prosent.

Økningen i tekniske installasjoner forklarer antakelig hvorfor myndighetenes mål om reduksjon av energibruken i bygg ikke er nådd. Flere tekniske installasjoner betyr mer som skal drives med elektrisitet Samtidig er det utstrakt bruk av store glassfasader. Det faktum at installasjonene også omfatter avansert utstyr for energiøkonomisering, har så langt ikke hindret bygningenes energibehov fra å øke.

– I 1997 ble det satt som mål at energibruken i bygninger skal ned med 20%, men ti år senere har den gått opp 20 prosent, opplyser markedsdirektør Anders Bredesen i YIT. – Typisk forbruk kan være rundt 300 kilowattimer i året per kvadratmeter. Men hvis teknologien og alle aktører samordnes kan man oppnå helt andre resultater. På Aibel-bygget i Sandnes som eies av Seabroker Eiendom, er vi nå nede i 120 kilowattimer, det betyr penger å spare. Der går strømregningen ned med nesten 2/3 i forhold til andre bygg det er naturlig å sammenligne med.

– Markedet er mer villig enn før til å investere i gode løsninger, fortsetter Bredesen. – Bygningsenergidirektivet og energiprisene driver utviklingen, og folk er mer bevisst at vi har et felles ansvar. Nå har vi fått 46 millioner kroner av Enova til et prosjekt som skal få folk til å investere mer i tekniske løsninger som er samfunnsnyttige.

YITs forretningsområder i Norge er:
Bygg – totalløsninger, enkeltleveranser og service innenfor alle de tekniske installasjonsfagene.
Eiendomsdrift og Service – service av tekniske bygginstallasjoner, samt forvalting, drift og vedlikehold av næringseiendommer.
Industri og infrastruktur – tekniske installasjoner til industrianlegg.
Telekommunikasjon – service og drift/vedlikehold av telekommunikasjonsnettverk og telekommunikasjonssystemer for teleoperatører og teleindustri for øvrig.