Det er nå anledning til lokale lønnsdrøftelser på foretakene. Det vises i den forbindelse til FOB § 2 - 7 hvor det fremgår at de lokale parter en gang hvert år kan forhandle om en eventuell regulering av fortjenestenivået i bedriften. Det forutsettes at det føres reelle forhandlinger på grunnlag av den enkelte bedrifts økonomiske virkelighet. Dette innebærer at partene lokalt skal legge til grunn en samlet vurdering av bedriftens

* økonomi
* produktivitet
* fremtidsutsikter
* konkurranseevne

I dette ligger at eventuelle lønnstillegg skal gis som følge av en totalvurdering av bedriftens situasjon. Ved den lokale lønnsfastsettelsen har bedriften styringsretten. Dette betyr at det er bedriften som fastsetter resultatet dersom enighet ikke oppnås.

Det fremgår for øvrig ikke av FOB fra hvilket tidspunkt de eventuelle lokale tillegg skal gis - og heller ikke når forhandlingene skal starte opp. Det overlates til partene på bedriften - og er ofte nedfelt i lokale lønnsavtaler.

I tråd med vanlig tradisjon er NRLs "Lathund 2009" lagt inn på våre hjemmesider, under Tariff/overenskomst. Du må logge inn for å få tilgang til dokumentet.

Kilde: nrl.no